Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam na imię Mikołaj. Na forum byłem już jakiś czas temu, myślałem o zakupie e46 jednak ten plan upadł i teraz po jakimś czasie wracam jako właściciel e91;)

Auto udało mi się kupić naprawdę zadbane, co najważniejsze bezwypadkowe i z przebiegiem na 100% autentycznym (jeszcze poniżej 200.000km) Wyposażone jest też całkiem przyjemnie:)

oto rozkodowany win:

Modellbezeichnung: 320d

Ausführung: Europa

Typschlüssel: VU31

E-Code: E91

Karosserie: touring

Lenkung: links

Türen: 5

Motor: M47D20O2 - 2,00l (120kW)

Antrieb: Heckantrieb

Getriebe: automatisch

Außenfarbe: Sparkling Graphite Metallic (A22)

Innenraum: Sensatec/beige (KAB4)

Produktionsdatum: 12.12.2005

Werk: München

S4AGA Interieurleisten titan matt Interior trim finishers Titanium matt

S548A Kilometertacho Kilometer-calibrated speedomete

S1CAA Selektion COP relevanter Fahrzeuge Selection of COP relevant vehicles

S200A Entfall Katalysator Diesel particle filter

S205A Automatikgetriebe Automatic transmission

S240A Lenkrad Leder Airbag Leather steering wheel

S249A Multifunktion für Lenkrad Multifunction f steering wheel

S2CYA BMW LM Rad Sternspeiche 158 BMW LA wheel, spider spoke 158

S321A Exterieurumfänge in Wagenfarbe Exterior parts in vehicle color

S431A Innenspiegel automatisch abblendend Interior mirror with automatic-dip

S441A Raucherpaket Smoker package

S464A Skisack Ski bag

S4AEA Armauflage vorn verschiebbar Armrest front, retractable

S502A Scheinwerferreinigungsanlage Headlight cleaning system

S507A Park Distance Control hinten (PDC) Park Distance Control (PDC), rear

S520A Nebelscheinwerfer Fog lights

S521A Regensensor Rain sensor

S522A Xenon-Licht Xenon Light

S524A Adaptives Kurvenlicht Adaptive Headlights

S534A Klimaautomatik Automatic air conditioning

S540A Geschwindigkeitsregelung Cruise control

S609A Navigationssystem Professional Navigation system Professional

P7RPA Paket Advantage Advantage package

P7RSA Paket Comfort Package Comfort

S855A Sprachversion italienisch Language version Italian

S863A Händlerverzeichnis Europa Retailer Directory Europe

S884A Bordliteratur italienisch On-board literature, Italian

S8SPA Steuerung COP Control unit COP

Na chwilę obecną mam do wymiany łącznik stabilizatora oraz jedną z rolek wydaje mi się, że to alternator.

Nie miałem wcześniej BMW, jestem dosłownie zielony w temacie, szczególnie jeśli chodzi o skróty, moduły, programowanie, kodowanie itp;)

mam kilka pytań i proszę o wskazówki co dalej robić:)

1) wczoraj wyskoczył mi błąd 'cornering lights failure' - czy tu chodzi o ksenony dynamic czy o halogeny doświetlające zakręt przy niskiej prędkości?? jak rozumiem bez diagnostyki speca nie jestem w stanie rozwiązać problemu? (dodatkowo miga dioda przy selektorze świateł)

2) może warto zainwestować i kupić jakiś kabel diagnostyczny? (nie chce bawić się z kodowanie, ale rozszerzona diagnostyka i jakieś drobne prace z pomocą forum może byłyby możliwe?;)) co polecacie kupić?

3) zbliża się 200k km - czy wymienić olej w skrzyni biegów? myślę by to zrobić przed zima. Skrzynia pracuje idealnie ale olej już swoje przepracował... co myślicie?

4) mam nawigacje profesional, ccc, i drive z przyciskiem menu. wypaliłem wczoraj płyty z mapami 2014 (tylko tam gdzie jest polska) i zero reakcji. Użyłem kilku różnych nośników i nic. Czy muszę wcześniej dokonać aktualizacji oprogramowania w ccc? czy muszę nagrać CD1 i od niej zacząć? chciałbym ożywić nawigacje...!:))

5) ogólnie czy warto zgłosić się na 'aktualizację' oprogramowania auta. Co mogę zyskać? na pewno chciałbym aktywować światła dzienne, co jeszcze mógłbym przy okazji wyczarować?

6)czy w standardowym wyposażeniu nie powinno być gaśnicy, trójkąta i apteczki? gdzie powinny fabrycznie się znajdować?

7) jakie są objawy zużytego koła pasowego wału korbowego? warto przy 200k km profilaktycznie je wymienić? czy poczekać na jakieś sygnały zużycia?

8) czy warto doposażać auto w fabryczny bluetooth? czy to kwestia wpięcia modułu i aktywacji czy większa rzeźba? mam na kierownicy słuchawkę.

Traktuję ten wątek jako pilotażowy mojego auta i mam nadzieję, że wspólnymi siłami sprawimy, że jazda będzie jeszcze przyjemniejsza:))

pozdrawiam i liczę o pomoc, wskazówki i wyrozumiałość za laickie pytania!

Opublikowano

Kabelek zawsze warto mieć do tego rocznika to śmieszne pieniądze na poziomie 50-60zł. + INPA z neta i masz podstawową diagnostykę z głowy.

Koło pasowe teoretycznie jest przewidziane na 150kkm, pytanie jak to tam u ciebie jest to wiesz sam najlepiej, ewentualnie podjedź do warsztatu.

Gaśnica trójkąt a nawet narzędzia i latarka w schowku pasażera powinna być w aucie, niestety u nas w PL handlarze często ogołacają auto ze wszystkiego....

Płyta z mapami powinno się pierw ją wsadzić, potem wyłaczyć auto na 10min i po tym czasie włączyć i wszystko powinno się załadować. Chyba, że coś jest nie halo z płytą, ccc itd.

Kodowanie zawsze warto zrobić gdyż producent wydając nowe sterowniki poprawia to i owo w każdym z modułów, nawet jak pozornie prawie nic nie zauważysz, to szkopuł tkwi w szczegółach.

Co do doposażenia w BT to do tego rocznika koszty są śmieszne, potrzeba ci mikrofonu, modułu takiej antenki montowanej ZA włacznikiem świateł i ZAKODOWANIE całości. koszty po częściach na allegro to 500-700zł + kodowanie.

Co do błedu lampy to musial byś podpiąć pod kompa i zobacyzć co dokładnie tam sie działo.

W skrzyni automatycznej producent zaleca wymianę OLEJU przy tym przebiegu teoretycznie to już 3ci olej powinieneś mieć i niedługo na 4 wymieniać ;), więc jak nic nie było ruszane zrób to jak najbardziej.

pzdr. Łukasz

Opublikowano

dzięki za zainteresowanie.

auto kupiłem od pierwszego właściciela. narzędzia są ale gaśnica, apteczka i trójkąt chyba wyparowały. a może są gdzieś sprytnie schowane??:) gdzie fabrycznie powinny być??

PS. jest na forum jakiś spec z Białegostoku który buby w stanie elektronicznie ogarnąć auto?:)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

trochę odkopię temat, ale mam pyt odnośnie gaśnicy. Normalnie wożę ją w bagażniku, ale rozsądniej było by ją mieć gdzieś w kabinie.

Na realoem znalazłem kilka nr części i wydaje mi się że można je zamontować pod fotelem, pasażera bądź kierowcy. Czy ktoś z was ma tak zamontowane, lub montował?

Część 72600000335 (Zest. dopos. - gaśnica proszkowa) znaleziono w: Gaśnica

Część 72600441112 (Integralna gaśnica proszkowa) znaleziono w: Gaśnica

Część 52100441113 (Zintegrowana gaśnica z mat. mocującym) znaleziono w: Gaśnica

Część 72600418759 (Zest. dopos. - gaśnica proszkowa) znaleziono w: Gaśnica