Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

jestem świeżo po wymianie sprzęgła. Kilka dni jeździłem normalnie (czyt. spokojnie), żeby wszystko się spasowało, ułożyło (choć pewnie to tylko mit) i dzisiaj chciałem poczuć jak łapie nowe sprzęgło. Na jedynce czuć mocne bicie drążka zmiany biegów, dwójka to samo, ale słabiej, trójka już jest ok. Jutro dzwonię, a w najbliższym czasie wybieram się do mechanika, ale może podpowiecie co to może być? Jak pytałem w jakim stanie jest koło dwumasowe dostałem odpowiedź (a nawet nie pytałem tylko sam powiedział): na szczęście się trzyma, bo koszty byłyby dużo większe.

Jest szansa, że coś jest źle zrobione przy sprzęgle czy czeka mnie zupełnie inny temat?

Edytowane przez Adrian A-One
Opublikowano

Po diagnozie okazało się, że problemem prawdopodobnie jest część z nr 6:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BS51&mospid=47605&btnr=26_0197&hg=26&fg=10

czyli gumowa tzw. tarcza przegubowa (jak dobrze znalazłem część, ale chyba tak ;) ) Jest trochę popękana, w sumie zaskoczony jestem, że tak drobne uszkodzenie może powodować coś takiego.

Jeżeli nic nie będę pisał w temacie to dla następnych z tym problemem: to był powód.

Opublikowano

Dzisiaj miała być wymiana, ale się nie udało (część nie dotarła).

Jest coraz gorzej, wali już nawet jakby z tyłu i na środku samochodu. Teraz obstawiam, że to podpora wału. Dam znać.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wracam do tematu. Nic nie bije z tyłu, jednak na jedynce dźwignia bije na boki. Na innych biegach nie zauważyłem.

Ponadto: ruszając na jedynce dochodzi odgłos jakby ktoś próbował wrzucić wsteczny w trakcie toczenia się kół. Mniejsza intensywność tego dźwięku, ale jednak.

Jakieś propozycje?

Poprzedni problem został rozwiązany i to raczej na pewno nie to samo ;)