Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jak obliczyć stopień sprężania w silniku

mam 2l M50 mierzyłem w sobotę kompresję i wyszło mi na 6 garach ciśnienie między 13-14 atm jak to sie ma do stopnia sprężania który w tym silniku powinien wynosić 11 ???

czy 13-14 atmosfer jest OK, bo wydaje mi sie auto jest słabe ???

dzięki i pozdrawiam :arrow:

Edytowane przez Honzik1976
Opublikowano

Stopień sprężania jest to stosunek objętości powietrza w cylindrze silnika na końcu suwu ssania, tłok w DZP do objętości powietrza na końcu suwu sprężania, tłok w GZP i nie ma nic do cisnienia sprężania.

Słabość wynika raczej z uszkodzonych czujników, np sonda lub czujnik temp itp

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Witam! Podobnie jak ty mam sprężanie 15 bar na cylinder ale mocy nie samowitej to nie mam,spradze sondy mozliwe ze padła któras z nich bo mechanicznie to siniczek jest w porzadku,dodam ze jest to M50 2,5
Opublikowano

czyli 13-14 atm jest OK ?

:)

czy może powinno byc 15 jak u Barto ?

dzięki i pozdrowienia :arrow:

Opublikowano

troche mi sie pomyliło , wczoraj spojrzałem jeszcze na ta karteczkę z wykresikami ciśnienia i ma o jedną atm lepiej niz napisałem wcześniej , czyli między 14 - 15

....a dokładniej między 14,2- 14,8 :)

muszę szukać spadku mocy w innym miejscu , może dolot powietrza ???

mam gaz i co za tym idzie mikser który zwęża tak na oko dolot powietrza do fi 30-40 :(

w długi weekend chcę go zdemontować wraz z zabezpieczeniem antywybychowym, rzobić reset komputera i zobaczę czy będzie poprawa

później myślałem o sondzie L :)

pozdrowienia :arrow: