Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z jakimi objawami uszkodzonego czujnika tlenków azotu w silniku N43 się spotkaliście? Czy jest możliwe przedostawanie się paliwa do oleju w wyniku uszkodzenia powyższego czujnika, na tyle aby pogorszyły się właściwości ojeju do tego stopnia, że w układzie olejowym występowało za niskie ciśnienie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

lucius.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trudne pytanie. Pytaj raczej na forum E90 - bo tutaj silniki N43 (i pochodne z wtryskiem bezpośrednim) to rodzynki.
Opublikowano

czujnik ten przy uszkodzeniu powoduje na pewno większe spalania, samochód chce wypalać katalizator

po pewnym czasie może uszkodzić się katalizator, ale to trzeba już spory dystans zrobić

można wymienić na nowy, koszt ok 1500-1600 zł

można usunąć programowo jak dpfa w dieslu (w przypadku noxa nie trzeba nic robić fizycznie), koszt jak dobrze poszukasz to 400-500 zł i po problemie

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich,

u mnie też jest problem z tym czujnikiem nox i mam go do wymiany w moim e81 118i 2007. Normalnie nic w czasie jazdy jak na razie nie odczuwam z tego tytułu mimo że od 3 miesięcy ten czujnik mam uszkodzony, nawet w spalaniu nie zauważyłem różnicy. Z przeczytanych powyżej postów wychodzi ze lepiej go wymienić na nowy bo katalizator może pójść? Czy może lepiej usunąć go programowo? A jak się usunie programowo tego noxa czyli co, nie będzie jakby istniał mimo, że fizycznie tam będzie, ale jak to będzie wtedy się odnosiło do pracy silnika? Czujnik nox jest zbędny? Na co on wpływa?

Przede mną podróż około 2000 km moim bmw więc dlatego się zastanawiam czy to zrobić, bo koszt też nie jest lekki - 2095 zł

Z góry dzięki za wszelkie pomocne odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę, że "moda" na wycinanie dpf'a już bezpowrotnie minęła to i tu powinno też tak być. Tego nie wymienia się co roku, więc warto aby układ działał jak należy, katalizatory nie są tanie.

Jakie masz błędy? Wypalenie programowe nic nie zmienia?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.