Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam dosyć spory problem. Kupiłem auto które okazało się że nie może być zarejestrowane ponieważ pani w urzędzie powiedziała że jest zablokowane przez komornika. Auto kupiłem od innej osoby-czyli właściciel sprzedał komuś ten najprawdopodobniej też nie mógł go przerejestrować i tak auto trafiło niestety do mnie. Jedyny sposób na przerejestrowanie to znalezienie właściciela auta z dowodu rejestracyjnego. Ja jestem z okolic Szczecina a właściciel z dowodu ze śląska. Próbowałem na informacji zdobyć nr telefonu niestety nie ma nr do tej osoby. I tu moja wielka prośba- czy ktoś z okolic Rydułtowy mógłby podlecieć pod dany adres i sprawdzić czy jeszcze mieszka tam ta osoba i ewentualnie podać mi namiary na tą osobę. Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów jak inaczej to rozwiązać.
Opublikowano
Z tego co napisałeś to wynika, że nadal włascicielem auta jest ten w dowodzie. Komornika pewnie niewiele będzie obchodziło, że odbywały się transakce kupna sprzedaży, "auto jest jego" i zabezpieczone do jakiegoś postępowania- spadkowego, zastawowego itp. Nawet jak dotrzesz do pierwszego własciciela, to on się wypnie. A może to ten drugi coś nawywijał. Musisz raczej dotrzeć do komornika który zablokował to wszystko, nie raz idzie się dogadać, ale to zależy o co w tym wszystkim chodzi. I to chyba na tą chwilę najlepsze wyjscie.
Opublikowano
Z tego co napisałeś to wynika, że nadal włascicielem auta jest ten w dowodzie. Komornika pewnie niewiele będzie obchodziło, że odbywały się transakce kupna sprzedaży, "auto jest jego" i zabezpieczone do jakiegoś postępowania- spadkowego, zastawowego itp. Nawet jak dotrzesz do pierwszego własciciela, to on się wypnie. A może to ten drugi coś nawywijał. Musisz raczej dotrzeć do komornika który zablokował to wszystko, nie raz idzie się dogadać, ale to zależy o co w tym wszystkim chodzi. I to chyba na tą chwilę najlepsze wyjscie.

Zgadza się auto nie zostało wyrejestrowane od 2009 roku mimo zmiany właściciela. Chcę spróbować skontaktować się z osobą z dowodu, bo może po tylu latach dawno komornik spłacony albo sprawa przedawniona . Możliwe też że komornik nie wysłał pisma które pozwoliłoby odblokować. A chcę spróbować bo nie chcę oddawać tego auta, jestem z niego zadowolony... Owszem jeżeli nic nie da rozmowa z właścicielem wtedy zostanie założyć sprawę temu który mi sprzedał auto. Więc proszę Was jeszcze raz o pomoc .

Pozdrawiam

Opublikowano
Sprawa zakończyła się dosyć szczęśliwie, zadzwoniłem do urzędu w Wodzisławiu i poprosiłem o nr sprawy komorniczej i nazwisko prowadzącego komornika. Pani poszła szukać i w teczce auta znalazła co to za komornik i do tego pismo od niego które odblokowało te auto... Więc auto dziś zostało zarejestrowane bez problemów. Jak zwykle zawodzi nasza biurokracja, pani dostała pismo i zamiast odblokować w komputerze walnęła do teczki. Ale lepsze to niż by miał ten świstek zaginąć :mad2: