Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pacjent to BMW e61 preLCI nad którym rozkładam już ręce

Nie działa dociąganie tylnej klapy (otwieranie OK). Sprawdzone już:

- silniczek mechanizm dociągania - mam dwa na obu to samo

- zamek w klapie też mam dwa - dalej to samo

- słynna przecierająca się instalacja tylnej klapy - sprawdzona (jeden kabel miał przetartą izolację ale już jest OK) - dociąganie dalej nie działa

Gdzie dalej szukać? Może ktoś już miał taki problem i nakieruje mnie na odpowiednią ścieżkę?

Z góry dzięki

Opublikowano
A uchwyt w listwie nad zderzakiem sprawdzałeś czy nie lata? U mnie miałem podobne objawy. Po odpowiednim ustawieniu go i dokręceniu obu śrub działa jak złoto.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy może znalazłeś rozwiązanie swojego problemu?

Borykam się z taką samą usterką. Mam hydraulicznie otwieraną klapę i wszystko działa poza dociąganiem zamka. Sprawdziłem wiązkę i miałem przetarty przewód od ogrzewania szyby, a poza tym wszystko wydaje się ok. Podłączyłem też na krótko silniczek dociągania i ten też działa.

W INPIe wyskakują mi poza normę wartości czujnika położenia klapy, którego nota bene nie mogę namierzyć. Jedni mówią, że jest w zamku, inni mówią o osobnym czujniku.

Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem.

Opublikowano
ja problem rozwiązałem - jednak winna była słynna przecierająca się wiązka, trzeba sprawdzić całą, kabelek po kabelku.
Opublikowano

Wizualnie niby jest ok. Przepalony był przewód ogrzewania szyby, a przy okazji przetopił przewód spryskiwacza.

Czy dociąganie zamka inicjowane jest przez sygnał z samej zapadki? Przejrzę dokładnie wiązkę, ale póki co nic mi się nie rzuciło w oczy.

A wiesz na jakiej zasadzie obliczany jest kąt otwarcia klapy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Usterka naprawiona. Oczywiście winna była wiązka od strony kierowcy. Złamany był przewód wysyłający sygnał informujący o zamknięciu zamka w klapie. Wszystko wyglądało dobrze, bo taśma izolacyjna wiązki nie była uszkodzona. Swoją drogą BMW doskonale wie o tej usterce i oferuje zestaw naprawczy wiązki. Koszt na jedną stronę wraz z wtyczkami to ok 800zł.
  • 5 lat później...
Opublikowano
Panowie wbije się do tematu bmw e 61 nie działa silniczek klapy nie luzuje klapy klapa elektryczna gdzie idą kable od tego silniczka są tam 4 kable lewy zawias czy prawy?
  • 5 lat później...
Opublikowano

U mnie dokładnie to samo. Wałeczek od dociągu obraca się o 360 stopni i tyle. Nie działa też otwieranie tylnej szyby. Wie ktoś jaki kolor kabla i w której wiązce? A może coś innego padło?

Bardzo Miły Wóz
Opublikowano

Usterka naprawiona. Wcale nie są to ani kable, ani przekaźniki pod zapasówką. U mnie przyczyną było to, że w zamku spadło cięgno z siłownika. Trzeba odkręcić 3 śrubki torx i tyle. Naprawa trwała 60 sekund.

Bardzo Miły Wóz