Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich!!

Jestem nowy na tym forum, mam straszny problem...

W 2004 roku kupiłem sprowadzony samochód z niemiec..mianowicie 318 IS Coupe z 1993 roku.. Pozałatwiałem wszytskie sprawy (cło , urząd skarbowy), ale nie zdążyłem zarejestrować, bo złodzieje ukradli mi samochód w pruszkowie..ze wszystkimi dokumentami oryginalnymi...

Problem pojaił się teraz gdyż w listopadzie 2005 roku... Odnalazłem samochód, w pruszkowie...Teraz po zakończeniu całej procedury, policja oddała mi samochód, i tu zaczeły się moje problemy.. Nie mogę zarejestrować samochodu bo nie mam oryginalnych dokumentów... W wydziale komunikacji nie interesuje ich to ze w skarbowym i na cle wszystko pozałatwiane i mam oczywiście ksero dokumentów co u nich składałem i pieczątki za zgodność z oryginałem, ale mimo to oni chca oryginalne dokumenty zobaczyć.. Jak im mówie jaka jest sytuacja to oni mi każą do niemiec jechać po nie...

Moje pytania....

Czy ktoś wie jak to w niemczech załątwić??

Czy prawnie nie jest to regulowane ze jak mam ksero i stempel za zgodność z oryginałem , to nie traktuje się tego jak oryginał..

Za wszelka pomoc i porade będe wdzięczny.....

P.S. Jak juz to wszystko załatwie będe miał do sprzedania 318 is Coupe 1993 rok..

Edytowane przez wazik
Opublikowano
Myślę, że ciężko będzie znaleźć kogoś kto miał podobną przygodę... a "gdybanie" niewiele pomoże. Radze wizytę u prawnika zajmującego się takimi sprawami. Koszty takiej zabawy nie są duże a będziesz miał jasność sutuacji.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Nie dyskutuj z dziadami w komunikacji!Co oni sobie myslą to jest ich sprawa!Robisz tak:składasz wniosek o rejestrację wraz z dokumentami jakie posiadasz+ksera tego co im dajesz bo "oryginały"(te kopie potwierdzone co masz) zostaja u ciebie oni moga je tylko obejrzeć aby porównac kopie czy sie zgadza to co im dajesz z tym co masz,nastepnie na pewno beda krecic noskami ale lej na to,MUSZĄ przyjąć od ciebie dokumenty i wydać Ci rejestrację czasową,mają 30dni na sprawdzenie twoich dokumentów i to ich brocha aby je zweryfikować,jesli załatwią Cię odmownie po tych 30dniach to MUSZĄ ci wydać decyzję odmowna rejestracji auta NA PISMIE wraz z podstawą prawną dlaczego Ci odmawiają i dopiero wtedy idż do prawnika.Z mojego doświadczenia z walki z frajerstwem urzędniczym to wiem że bedą się wyginali ale jak już zLożysz papiery a wszystko jest jak opisujesz to sukces masz w kieszeni.I stanowczo sie upieraj że muszą przyjąć dokumenty od ciebie.pozdro
Opublikowano

Witam

To nie jest takie proste!

Urzedasy nie pozwola zlozyc wniosku o rejestracje!Po prostu nie przyjma tego wniosku bez oryginalnych dokumentow.

Wydaje mi sie,ze podroz do niemiec ew. korespondencja Cie nie minie :(

pozdrawiam

Opublikowano

pisze sie podanie do dyrektora tego wydzialu komunikacji

tak zrob i opisz wszystko

ci w okienku to musza sie trzymac przepisow wytyczen i z nimi sie nie gada

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Mozna porozmawiac z tym wszechwladny kierownikiem.

Wszystko zalezy w jakim bedzie humorze.

A swoja droga Pruszkow przed wojna na poczatku nazywal Opryszkow a wzielo sie to stad,ze wysiedlano tam element przestepczy :P i tak powstalo miasto Pruszkow.

pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam na naszym forum :cool2:

Przypominam iż w temacie po lewej stronie należy zaznaczać jakiego modelu dotyczy pytanie. Jeżeli nie ma na liście Twojego modelu auta to zaznacz INNE BMW, jak temat nie dotyczy samochodu to zaznacz OT.

Edytuj post - w górnym prawym rogu Twojego postu jest ikona zmień.

Pozdro – Krzysiek :D .

P.S. Proszę przeczytać Regulamin. Jeszcze jedno – zanim coś napiszesz użyj wyszukiwarki :search: .

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Witam

To nie jest takie proste!

Urzedasy nie pozwola zlozyc wniosku o rejestracje!Po prostu nie przyjma tego wniosku bez oryginalnych dokumentow.

Wydaje mi sie,ze podroz do niemiec ew. korespondencja Cie nie minie :(

pozdrawiam

Nie ma takiej opcji,że nie pozwolą złożyć wniosku,przepisy to regulują.W okienku musi przyjąć wniosek i może odmówic rejestracji ale m€si na to wydać decyzję odmowna na pismie wraz z podstawa prawna,wiem że tym ludziom wydaje sie że oni to wszystko mogą ale to tylko im sie tak wydaje.Jeśli bedą Ci robić pod górke to ten kto ci odmawia musi Ci podać nazwisko i stanowisko jakie zajmuje,piszesz na niego zażalenie i do naczelnika wydziału oraz upierasz sie o to że muszą ci przyjac wniosek,dalej jak powyżej ci napisałem.Uwierzcie mi przerabiałem z tą banda wiele numerów i jesli bedziesz stanowczy oraz wiesz co mówisz to robią sie tacy malutcy jak sprawy o których oni mogą samodzielnie decydować,także grubej skóry życze i do boju.opisz pózniej jak ci poszło.pozdro