Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc na temat:

Jaki sygnał podać do modułu DME by zastapić fabryczny immobilaizer w E36 compact 318ti.

Sytuacja wygląda następująco:

Zabrałem się własnie za wymiane 1,6 na 1,8 M42, ale do e 30 wkładam M42 z E36 kompakt. I jeszcze stoję ( dwa tygodnie temu zacząłem robotę, bo nie wiem jak zastąpić fabryczny immobilazer, który się znajdował w macierzystym E36 318ti Compact z 1995 r.

Silnik przekładam wraz z modułem DME i zapłonowym, oraz z całą wiązką silnika, łączenie jest na głównej wtyczce silnika, wszystko połączyłem, rozpracowałem, tylko jeszcze podjechać do tłumikarza, by wydech dorobił, a potem dopasować filtr powietrza... :D, a tu nie startuje rozrusznik, pompa paliwa, zapłonu nawet nie sprawdzałem. :cry2:

Po pierwsze gdzie mogę znaleźć techniczny szczegółowy opis działania fabrycznego immobilaizera wywołującego blokadę sterownika DME i znoszącego ją,

Po drugie, jesli ktoś już to sprawdził: Czy ktoś wie jaki sygnał puścić do kabelka zielonego 0,35 mm i czarnego 0,5 mm znajdujących się w głównej wtyczce silnika? - Bo wedle mojej wiedzy sa to kabelki sterujące blokadą sterownika DME.

:modlitwa:

A złodziej wszystko wiedzą, i nie powiedzą... :twisted2:

Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedź.

Pogadaj, a potem "zrób to sam" oraz zajrzyj na: realoem.com
Opublikowano

Proszę o pomoc :modlitwa: , nie znam żadnych złodzieji, i autko spokojnie stoi w garażu,

a ja muszę!!! jeżdzić.

Pomocy !!!

Opublikowano

Chociaż dziś przejrzałem schematy i ... dlaczego rozrusznik nie chodzi?

Powinien chodzić...

No i jszecze jeden kabel jest odpowiedziałny: biało-fioletowy 0,5

A złodzieje wszystko wiedzą, i nie powiedzą...

Opublikowano

Nie wydaje mi się żeby to było takie proste......z tego co sie orientuję to między IMMO a DME jest jakaś komunikacja, porównanie jakiejś sekwencji liczb :?: ( to tylko przypuszczenia ).

Rozwiązania są dwa : znajdujesz inny DME który nie potrzebuje IMMO albo udajesz się ze swoim DME do kogos kto się takimi rzeczami zajmuje a są tacy magicy i przeprogramują go tak żeby nie wymagał IMMO.

Poszukaj takich ludzi z Twojego rejonu tutaj : http://obd2.pl/forum/ dział autozabezpieczenia oraz http://elektroda.pl/ po lewej stronie wybierz "RTVFORUM" i znajdź sobie odpowiedni dział.

Niestety oba fora wymagaja rejestracji ale myślę że warto :wink: