Skocz do zawartości

Czy aby wymienic tuleje trzeba sciagac wahacze z przodu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chce zmienic tuleje w przednich wahaczach, chodzi o te od strony kabiny te co sie wymienia najczesciej. Czy konieczne bedzie sciaganie wahaczy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chodzi o te pod nogami kierowcy/pasażera? Nie trzeba, da się zdjąć i założyć bez problemu bez ruszania wahaczy. Robiłem z kanału, na podnośniku warsztatowym też się da bez problemu, na takim podnośniku do zmiany koła bym się tego nie podjął.
Opublikowano
te na 2 sruby sie da myslałem o tych w wahaczach oczywiście z kanału ale geometria do sprawdzenia
Opublikowano
te na 2 sruby sie da myslałem o tych w wahaczach oczywiście z kanału ale geometria do sprawdzenia

Sam jie wiesz o czym mowisz. Idz i popatrz na wahacz i potem napisz nam gdzie w wahaczu masz tuleje. I jeszcze dopisz co masz na mysli mowiac "geometria" bo cos mi mowi ze wiesz tyle o tym co o wahaczach.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

bedziesz wymienial cale tuleje razem z uchwytami, czy same wklady, a uchwyty zostaja?

Aha, uzbroj sie w sciagacz, taki, ktorym da sie zlapac uchwyt tulei i zaprzec sie o bolec wahacza. Zazwyczaj tuleja jest tak zapieczona na wahaczu, ze ciezko to ruszyc, a napieprzac mlotkiem to niezbyt dobry pomysl. No i zalatw sobie troche smaru bialego / pasty montazowej do opon / w ostatecznosci plynu do naczyn, ulatwi ci to montaz nowych tulei na bolcu wahacza. Nie smaruj tylko niczym co jest pochodna ropy naftowej, bo guma od tego sie niszczy i to w zastraszajacym tempie.

Opublikowano

Sam jie wiesz o czym mowisz. Idz i popatrz na wahacz i potem napisz nam gdzie w wahaczu masz tuleje. I jeszcze dopisz co masz na mysli mowiac "geometria" bo cos mi mowi ze wiesz tyle o tym co o wahaczach.

kolego człowiek zadaje pytania o tuleje wahacza nie sprecyzował o co mu chodzi więc sie domyślam tuleja tylna przedniego wahacza nabita jest na wahacz i przykrecona 2 śrubami do karoserii co innego sinblocki które sa 2 w wahaczu i trzeba go wyjąć aby wymienić ale raczej się tego nie powinno robić bezpieczniej wymienić cały wahacz

Najpierw przeczytaj kolego dokładnie cały post a potem dygresje do wypowiedzi

Geometrie sprawdzamy zawsze przy ingerencji w przednie zawieszenie a tym bardziej po wyjęciu wahacza u mnie przestawiła się po wymianie tulei

żadnego smaru nie używaj tylko płyn do naczyń dostanie się tam piach i przyklei do smaru

Opublikowano

kolego człowiek zadaje pytania o tuleje wahacza nie sprecyzował o co mu chodzi więc sie domyślam tuleja tylna przedniego wahacza nabita jest na wahacz i przykrecona 2 śrubami do karoserii co innego sinblocki które sa 2 w wahaczu i trzeba go wyjąć aby wymienić ale raczej się tego nie powinno robić bezpieczniej wymienić cały wahacz

Najpierw przeczytaj kolego dokładnie cały post a potem dygresje do wypowiedzi

Geometrie sprawdzamy zawsze przy ingerencji w przednie zawieszenie a tym bardziej po wyjęciu wahacza u mnie przestawiła się po wymianie tulei

żadnego smaru nie używaj tylko płyn do naczyń dostanie się tam piach i przyklei do smaru

"Sinblock", "geometria"... ty nie masz pojecia o czym piszesz, zaslyszales gdzies cos i udajesz madrego. Nie ma czegos takiego jak sinblocki, sa silentblocki, czyli lozyska gumowe, czyli tuleje metalowogumowe. Geometria sie przestawila? Ktory parametr? Kat pk? Kat wsz? Oba na raz? Czy tylko zbieznosc?

Dygresja? No, poszalej jeszcze z trudnym slownictwem, bedzie jeszcze smieszniej.

Opublikowano

Wymieniałem w maju wahacze i tuleje i łączniki stabilizatorów i robilem to sam.

Nie rozumiem tylko jaki jest sens ciagłego obrażania i zaszczuwania mnie jako uczestnika forum

Jesli ktoś uważa że pomyliłem nazewnictwo proszę mnie poprawić bez osobistych wycieczek

temat jest do zamkniecia bo idzie w złym kierunku

Opublikowano
Nie chodzi o złe nazewnictwo, tylko o bzdury jakie piszesz. W wahaczu jest jedna tuleja z tyłu wahacza i dwa sworznie. Nie ma tam nic innego oprócz tego.