Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moja nowo zakupioną E36. Mianowicie zdechły dwie żaróweczki w podświetleniu zegarów w (w miejscu 120-140 km/h oraz 3000-4000 rpm). Również nie podświetla mi się przełącznik świateł.

Chciałbym się dowiedzieć od Was, bardziej wtajemniczonych, jakie żaróweczki muszę kupić (chodzi o dokładne detale) aby te elementy podświetlały się w tym samym kolorze co reszta?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Do licznika masz 2 typy żarówek: są 3 żarówki 3w oraz od ilosci kontrolek 1.5w w oprawkach, żeby je wymienić trzeba oczywiście zegary wyciągnąć. Co do przełącznika świateł to przełącznik wyciąga się cały (razem z kratką nawiewu) i jest w nim żaróweczka jak mnie pamięć nie myli 1.2w.

Edit* - Co do koloru podświetlania, tutaj nie ma znaczenia jaka żarówka byle przeźroczysta ponieważ oświetlenie np przełącznika świateł ma swój pomarańczowy odbłyśnik, to samo jest w zegarach.

Opublikowano
Super! Wielkie dzieki za wyjaśnienie! Mam jeszcze tylko pytanie jak zdemontować przełacznik świateł? Muszę zdemontowac dolną cześć deski?
Opublikowano
Teoretycznie dołu nie trzeba demontować, wystarczy odkręcić śrubkę która trzyma cały przełącznik jest ona centralnie pod przełącznikiem (na osłonie), potem ciągniesz do siebie cały przełącznik uważając na to by nie urwać przewodów od wtyczek za nim i od razu jak wysuniesz odczepiasz wtyczki. Jak już będziesz mieć przełącznik w dłoni to podważasz sobie pokrętło/wyciągasz je i odkręcasz śrubkę i będziesz mieć dostęp do żaróweczki.