Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj zakupiłem BMW E36 z silnikiem M50B20 za śmieszne pieniążki, dziadek zapewniał że auto było cały czas sprawne, normalnie je użytkował i nie sprawiało żadnych problemów.

Odstawił je pół roku temu do garażu i nie używał bo jak on stwierdził za dużo pali, w to nie wnikam. Problem jest z tym że już wczoraj odkryłem pierwszą wadę, mianowicie

alternator podaje napięcie od 6V do 7V. Teraz pytanie, regenerować czy kupić używkę?

Co do reszty, co polecacie wymienić/przejrzeć zanim zacznę jeździć tym autem? Bo faktycznie jednak trochę stał w stodole.

Resztę, czyli mam na myśli, płyn chłodniczy/hamulcowy/wspomagania, olej, filtry, klocki hamulcowe, jakieś czujniki etc.

Opublikowano
Oddaj alternator do weryfikacji i jak się okaże że naprawa będzie kosztowna to kup sobie używkę. Pół roku postoju to nie aż tak dużo, zrób po prostu kompleksowy przegląd żeby poznać stan samochodu.
Opublikowano
Oddaj alternator do weryfikacji i jak się okaże że naprawa będzie kosztowna to kup sobie używkę. Pół roku postoju to nie aż tak dużo, zrób po prostu kompleksowy przegląd żeby poznać stan samochodu.

Okej, tak też zrobię, przeglądu w sumie nie ma więc i tak trzeba będzie się wybrać na stacje diagnostyczną. A można samemu wyczyścić szczotki alternatora, łatwa robota? Regulator nowy trzeba wstawić rozumiem.

Opublikowano
regulator jest razem ze szczotkami

Alternator wymieniony koszt 70zł, napięcie 14.6V, ale jest kolejny problem ponieważ mogę odpalić tylko na kable albo na zapych, dziś jeździłem pół godziny i po zgaszeniu nie odpala normalnie tylko trzeba znowu pchać albo użyć kabli. Dioda na akumulatorze świeci na zielono, czyli wg diody aku jest ok czego nie można powiedzieć w praktyce bo aku stało pół roku nieużywane. Można sądzić, iż jest to wina rozrusznika?

Opublikowano
rozrusznik kręci,czy nie?

jak możesz to podmień aku

Rozrusznik jest okej, akumulator podaje 10V i dlatego nie kręci, zostanie wymieniony w najbliższym czasie.