Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiedziałem gdzie napisać więc piszę tu. W googlu nic nie znalazłem. Czy wiecie może czy da się zarejestrować (przywrócić do używania drogowego) samochód przeznaczony na recykling gdzie zostało już wydane zaświadczenie o recyklingu?? Mam możliwość kupna samochodu wartego ok 20.000 PLN za bezcen który został przeznaczony na recykling (brak właściciela, samochód przejęty przez miasto i oddany do utylizacji). Dokument o utylizacji został już wydany. Samochód bardzo by mi się przydał do firmy (dostawczak) dlatego mi zależy.
Opublikowano
Spróbuj się coś dowiedzieć więcej w WK, ale pewnie jest pokradzieżowy i ma usunięte wszystkie identyfikatory. Może być też skradziony za granicą, zostało wypłacone ubezpieczenie i nikt go już nie chciał. Ale jak własciciel nie jest ustalony, to raczej nic z tego.
Opublikowano
Kradziony z tego co wiem to nie jest bo jest zarejestrowany w PL tylko, że właściciel wyjechał za granicę, minął odpowiedni okres i miasto przejęło go na własność. Następnie przeznaczyło go na recykling i stąd taki obrót sprawy.
Opublikowano
Do recyklingu idą samochody wyrejestrowane, a własciciel żyje i jest znany i tylko on może to zrobić. Albo nie znasz dobrze historii tego auta, albo coś ściemniasz. Co to znaczy minął odpowiedni okres i miasto przejęło go na własność, to bajki jakieś.
Opublikowano
Znam temat bardzo dobrze. Samochód został zholowany z art 50 czyli został uznany za porzucony. Przestał na parkingu odpowiedni czas, mimo, że do właściciela zostały wysłane powiadomienia o zholowaniu pojazdu z art 50, właściciel nic z tym nie zrobił. Wtedy samochód przeszedł na własność miasta, a miasto przeznaczyło je na utylizacje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W Polsce auto raz wyrejestrowane nie da się już zarejestrować ponownie.