Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam bmw 316i compact z 95 na LPG instalacja ze śróbką czyli ta najprostrza. Mam problem jak w miescie zaleje za 20 zł to wszystko jest ok. Jak zaleje za więcej np.30 zł to po paru kilometrach auto ma czkawke i nie wchodzi na wyższe obroty po prostu sie dusi.

Byłem u mechanika LPG i powiedział mi że mam za starą (prymitywną) instalacje do takiego auta i ze tak bedzie sie działo. Powiedział też że moge cos rozwalić w silniku jazdą na takiej instalacji i oczywiście zaproponował swoją instalacje za 2500 zł. Tego samego dnia byłem w norauto i mechanik pasjonat BMW powiedział że to co mówił tamten gość to kłamstwo i tak naprawdę trzeba instalację tylko wyregulować. Co o tym sądzisie. Jeśli ktoś miał podobny przypadek prosze o radę.

Pozdrawiam;)

Opublikowano
Ten drugi powiedział ci prawde,mam w m43 taka sama instalke jak ty,jak tak sie dzieje ze przy wiekszej ilosci gazu sie dusi to:-zawor w butli moze cos z nim,-parownik(membrany mogły sie zestarzeć),-woda w zbiorniku.Pierwsza rada to wyjeżdzij gaz do samiutkiego końca aż ci nie bedzie chodził na gazie,zalej do pełna i znowu do końca.Druga rada to sprawdż a najlepiej wymień filterek gazu(wyższe cisnienie może wypycha już z niego syfy).Trzecia jak to nic nie da to jedż to mądrego gazownika i walcz dalej bo to raczej nic wielkiego.pozdro
Opublikowano

Niech ci sprawdzą instalację gazową, filterek szczególnie, może jest zapchany, może przewód od butli do silnika przytłuczony o krawężnik jakiś. To moje pomysły i ja to bym sprawdzał.

Jak gazu wlejesz dużo, ciśnienie w butli się robi duże i skład mieszanki szalaje, bo instalka na śrubę ustala stały stosunek powietrze/gaz, ale przy założeniu równego ciśnienia w butli, nie ma tu korekty mieszanki przez zawór sterowany kompem, pobierającym sygnał np. z sondy lambda. Dlatego w takich instalkach, jak zbliża się koniec zbiornika, wyraźnie słabnie auto, a jeszcze jest w butli kilka litrów.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakiego płynu w zbiorniczku??

Co jeszcze zaobserwowałem jak pracuje na gazie dobrze to parownik jest ciepły . Jak sie krztusi i jest ostra lipa to parownik jest oszroniony i usłyszałem lekkie syczenie. Podejżewam że wtedy gaz sie bardzo delikatnie ulatnia i wszystkie te elementy oszrania.