Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim X-sie coraz gorzej wchodzi 1 oraz 2-gi bieg. Olej w skrzyni biegów wymieniałem jakoś 6-mcy temu.

Prawdopodobnie sprzęgło daje o sobie znać.

Jest jakaś opcja aby sprzęgło "podkręcić" aby poprawić efekt sprzęglenia? Może są jakieś inne sztuczki które mogą poprawić działanie sprzęgła?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sprzęgło a konkretnie docisk ma samo regulator więc raczej to jego koniec.
Opublikowano

No to trochę lipa :( .

A powiedzcie mi czy to że w momencie naciśnięcia pedału sprzęgła tak na jakieś 2 może 3 cm czuję małą wibrację pedału sprzęgła oznacza że dwumasa też jest do wymiany?

I w ogóle trzeba takie coś pilnie naprawiać? Jakie są zagrożenia?

Planuję we wrześniu wypad do Francji i się zastanawiam czy muszę to naprawiać czy można przeczekać i poczekać aż sytuacja się rozwinie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Minimalne wibracje mogą być, jak padnie dwumasa to ja usłyszysz :)
Opublikowano
Ja bym zajrzał jeszcze do zbiorniczka płynu hamulcowego. Zbyt niski stan płynu powoduje zapowietrzenie pompki sprzęgła i w efekcie słabsze wysprzęglanie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie podpinam się pod temat:)

Zbliżam się do wymiany koła dwumasowego tak przynajmniej twierdzi mechanik i pewne przy okazji wymienię sprzęgło:). Moje pierwsze pytanie: czy lekkie wciśnięcie pedału sprzęgła na biegu jałowym, które powoduje lekkie drgania (po wciśnięciu do oporu cisza)może dawać oznaki kończącej się dwumasy?? Zrobiłem jeszcze jeden test dojechałem do krawężnika i na pierwszym biegu delikatnie puszczając sprzęgło w końcowej fazie puszczania sprzęgła te drgania występują również-tylko mniej nasilone. Nie są to może jakieś drgania tragiczne słychać jak wydobywają się ze skrzyni, ale przy zamkniętej szybie nie słychać nic, ale ucho boli:). Co do tematu moje BMW jest z 21.12.2006 wersja po lifcie silnik 2.0d 150km, jeżeli okaże się rzeczywiście, że dwumas będzie do wymiany to obawiam się, że mogę nie trafić w odpowiednią część. Według realoem kod mojej dwumasy to: 21207565745 natomiast z tego co czytałem na forum i przeglądając katalog LUKA, okazuje się, że tego typu koła montowane były do 10.2006.Powiem szczerze, że ciężko się wyznać, bo na każdym sklepie internetowym porównując kody OEM z kodami LUKA wszyscy podają informację, ze datą przełomową był 10.2006 inni, że 11.2006 a inni, że 12.2006, Inni z kolei twierdzą, że powinno pasować, ale wolę mieć 100% pewność. Miał ktoś może z Was podobny przypadek?? Czy jest możliwość odczytania prawidłowego kodu z dwumasy unikając jej demontażu?? Nie ukrywam, że najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłoby, aby kod z OEM okazał się prawidłowy...:).

Bardzo proszę o odpowiedź czy objawy jakie wydaje mój samochód mogą oznaczać kończącą się dwumasę??. Mam nadzieję, że nic poważniejszego, bo natkąłem się na tego typu temat:

viewtopic.php?f=72&t=93091&hilit=ko%C5%82o+pasowe

Opublikowano
Ze znalezieniem sprzęgłą nie miałem dużych problemów, chodzi mi konkretnie o koło dwumasowe i tu moje pytanie czy koło zamachowe o oznaczeniu OEM: 21207565745 będzie pasowało do mojego modelu i czy jest to koło, które LUK oznacza symbolem: 15 0401 10. Wiem, że w pażdzierniku 2006 była zmiana koła jednak na REALOEM między rokiem przełomowym czyli całym 2006 a kwietniem 2007 nie ma zmiany w kodzie póżniej wiem, ze wszedł silnik 177km. Może trochę zanudzam, ale wolę mieć pewność, że zamówię dobrą część:). Proszę jeszcze tylko o podpowiedź czy objawy jakie opisywałem w poście wyżej mogą oznaczać kończące się sprzęgło z kołem dwumasowym czy może warto zwrócić uwagę na jakieś inne przyczyny.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc:) dobrze, że jest takie forum :)

Czyli kolego moje objawy wiążą się z wymianą kompletnego sprzęgła tak??

I pytanie czy taki zestaw będzie dobry:

1.http://ciechanow.lento.pl/15-0401-10-luk-kolo-zamachowe-dwumasowe-bmw,1735575.html

2.http://www.iparts.pl/czesc/sprzeglo-komplet,bmw,x3-e83-od-2004-01,2-0-d-150km,16-5085-18232-100051-0-32-3000951916.html#numery-oem

Nie zanudzam miłego dnia!!

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak ten zestaw jest ok.