Skocz do zawartości

[E46 320D] Stuknięcie na 2/3 biegu na zimnym silniku...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

od jakiegoś czasu zauważyłem, że na 2 lub 3 biegu (przy zapinaniu innych nie stwierdziłem) słyszę stuknięcie/puknięcie oraz szarpnięcie całym autem, tak jakbym strzelił ze sprzęgła, to znaczy nagłe przyduszenie, a następnie normalne przyspieszanie. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku, w innych sytuacjach nie zaobserwowałem. Ciężko zlokalizować mi pochodzenie tego stuknięcia, raz wydawało mi się, że słyszę je z przodu, innym razem z okolic tylnego mostu. Myślałem, że wymiana dwumasu i sprzęgła coś tu pomoże, ale niestety dalej to samo.

Miał ktoś podobny przypadek? Co to może być?

Opublikowano

Do sprawdzenia przeniesienie napedu z naciskiem na zawieszenie tylnego wozka i slynnej 9'tki.

Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Byc moze oberwany wózek.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Kolega ma 2004 r gdzie ta wada została już poprawiona przez BMW, stawiałbym na 9-tke.

Opublikowano
Ja miałem wybitą 9-tkę to objawy były takie, że było słychać głuche puknięcie z tyłu auta w momencie szybkiego puszczenia gazu na każdym biegu a najwięcej na 5-tce.
Opublikowano
U mnie powodem stuku przy zmianie biegów był oberwany wózek ale ja mam przedlift, co do stuków przy wbijaniu biegów jak pisałem wczesniej, pomogla wymiana , krzyzaka walu wraz z podporami.
Opublikowano

Sprawdzę, jak wygląda ta słynna 9-tka.

Tutaj jednak opisujecie głównie stuknięcia, a co z szarpnięciem i nagłym przyduszeniem auta po zmianie biegu?

Opublikowano
Wydaje mi sie iż za szarpniecie i przyduszenie odpowiedzialna jest sprezarka klimatyzacji, czasem u siebie obserwuje , auto np przy zmianie z 2 na 3 lekko jakby szrpnie i traci moc, ale tylko przy niskich obrotach. Staojac np na swiatlach zalaczanie sprezarki jest dosc odczuwalne i moze to ona robi taki opór.