Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć , jestem nowym posiadaczem BMW E30 z roku 1986 , wąska lampa - Moje BMW posiada silnik 2.4D . Auto stało przez dłuższy czas nieodpalane. Chciałbym się spytać :

1. Co przede wszystkim muszę wymienić w aucie po tak długim okresie stania ( kilka lat ) Wiem ze podstawą jest olej , filtry .

2. Czy po za piszczącym paskiem i szumiącymi rolkami , cos jeszcze musze zmienić w rozrządzie ?

3. Czy części pasują od innych modeli , silników , itd ? Jeśli tak jakie i które

4. Czy po tym czasie muszę oddać głowice do planowania i zmienic uszczelki ( Nic nie cieknie )

5. Co z amortyzatorami po tak długim czasie ?

6. Czy same sworzenie da sie wymienic , czy trzeba z wachaczem ?

Jestem młodym kierowcą , całą kwote zarobioną przeznaczyłem na kupno auta , wiem ze podstawą jest wymiana oleju i filtrów na to pieniądze odłożyłem , lecz nie mam dużego zakresu możliwości .Na co jeszcze mam patrzeć ? Bo nie chce sytuacji że jadę i mi się rozkraczy , stanie itd . Proszę o pomoc , z góry dzięki .

Opublikowano
Cześć , jestem nowym posiadaczem BMW E30 z roku 1986 , wąska lampa - Moje BMW posiada silnik 2.4D . Auto stało przez dłuższy czas nieodpalane. Chciałbym się spytać :

1. W pierwszej kolejności przed odpaleniem radzę podać naftę do cylindrów ,na początek po 50ml i delikatnie zakręcić wałem korbowym przy użyciu klucza 22.Wystarczy jeden obrót potem zabieg możesz powtórzyć.

2. Rolka napinająca ,pasek i to co będzie miało oznaki zużycia .

3. Pytaj na bieżąco ,można to sprawdzić na realoem po numerze części.

4.W końcu odpalany czy nie ? Wycieki mogą pojawić się po jakimś czasie w sumie to nic dziwnego bo uszczelki stwardniały.

5.Raczej stoją ,uruchom silnik i jedż na przegląd dowiesz się wszystkiego.

6.Sworznie są wymienne tak jak tuleja wahacza , 2 krótkie zewnętrzne ,2 długie wewnętrzne i 2 tuleje wahacza .