Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

przymierzam sie do zakupu świec i oczywiscie zaglądnałem do katalogu czesci. http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/12_1104-cewka-zaplonowaswieca-zaplonowa/vFZ57892 Wskazało mi swiece o numerze 12129071003 ktora zostala nazwana jako High Power i dodatkowo okreslona jako BKR6EQUP, jej produkcja zostala jednak zakonczona. Nastepnie zostala uruchomiona produkcja swiecy o numerze 12 12 0 037 607, tez nazwana High Power. W tym momencie pojawil sie problem. Na zdjeciu technicznym (świecy ktorej produkcji zaprzestano) jest to świeca jednoelektrodowa. Wpisując jednak haslo z symbolem świecy NGK na www lub bezpośrednio na allegro pojawiają się różne świece: jedno- i czteroelektrodowe!

Jak więc oryginalnie wygląda ta świeca?? W katalogu sklepu internetowego aso-bmw http://www.aso-bmw.pl/search/view/?numer=12+12+0+037+607 wsrod zamiennikow są też świece Beru 0002335911, które są rowniez świecami czteroelektrodowymi. Żeby bylo śmieszniej w zamiennikach w pozycji NGK pokazana jest świeca ale już czteroelektrodowa (czyli calkiem inna niż w oryginalnym katalogu świecy NGK pierwotnie używanej w tym modelu BMW). Pytanie jest więc oczywiste, ilu elektrodowa jest oryginalna świeca BMW, ktorej powinienem użyć?

Czyżby pierwotnie BMW używalo świecy jednoelektr. a nastepnie zalecili używanie czteroelektrodowej?

Opublikowano

Dobre pytanie.

Do M43 i N42 byly świece z czterema elektrodami, np. NGK BKR6EQUP.

Natomiast do silnika N46 jest świeca z jedną elektrodą, np. NGK IZFR6H11.

Pozdrawiam

Opublikowano

NGK BKR6EQUP (4 elektrody) kupisz w każdym intercarsie itp. Takie miałem od nowości w M43TUB19 i na takie same wymieniłem. Nie wiem czy te 4 elektrody coś dają. W e36 w silniku M43 miałem za to dwuelektrodowe.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Czyli najprawdopodobniej dobor swiec to kwestia tylko i wylacznie ich zywotnosci. Czytalem ze 4-elektrodowe sa samoczyszczace i duzo zywotniejsze niz 1-elektrodowe. Wiekszy wydatek ale zyja dluzej.
Opublikowano
Ja kupuje takie jakie zaleca producent i tyle. Trzeba wymienić to się wymienia. Ale są ludzie co nagle czują przyrost mocy po zamontowaniu do starego silnika 4 elektrodowych świec :mrgreen: Ale to nic nie daje. Jak jest dedykowana 1 elektrodowa to takie się montuje. Jak 4 to też takie się montuje nie inne.
Opublikowano
Czyli najprawdopodobniej dobor swiec to kwestia tylko i wylacznie ich zywotnosci. Czytalem ze 4-elektrodowe sa samoczyszczace i duzo zywotniejsze niz 1-elektrodowe. Wiekszy wydatek ale zyja dluzej.

Nie wyciągałbym pochopnie takich wniosków - nie sadzę aby chodziło wyłącznie o żywotność. Należy kupić takie jakie rekomenduje producent do danego silnika - tak jak powiedzial Kolega danielxc717.

Jeśli N42 to 4-elektrodowa świeca.

Jeśli N46 to 1 elektrodowa świeca.

Konkretną odpowiedź otrzymałeś ode mnie w pierwszym poście. Nie ma chyba potrzeby dalej drążyć tematu świec?

Opublikowano
No wlasnie nie do konca temat jest zamkniety. Na rysunku w katalogu czesci moje swiece tzn do silnika N42, zostaly przedstawione jako jednoelektrodowe. Wpisujac natomiast numer czesci w internecie wyszukane zostaja swiece czteroelektrodowe (w wiekszosci) i jednoelektrodowe (w mniejszosci). Swieca NGK wskazana w katalogu BMW jako wlasciwa na internecie pod tym samym haslem pokazuje sie jako jedno- i czteroelektrodowa, wiec albo producent cos namieszal albo na rynku sa podroby o tym symbolu.
Opublikowano

Nie rozumiem Twojego problemu. Producent pokazuje jedynie schematyczne obrazki a nie fotografie rzeczywistych elementów. :duh: Czy to tak trudno zrozumieć? Masz podane na tacy konkretne oznaczenia świec i modele silników do jakich pasują. Co jest tutaj niejasnego? Zamów zalecane świece do silnika jaki posiadasz i nie kombinuj.

Teraz znowu mamy Cie przekonywać jakie świece są właściwe i dlaczego, tak jak to było wcześniej z olejami??