Skocz do zawartości

M54 wiazka czujnika temperatury na wyjsciu z chlodnicy.Piny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam u siebie silnik z E46 w E30 (M54B30) i muszę podłączyć czujnik temperatury cieczy na wyjściu z chłodnicy (dolny wąż).Niestety wszystko wskazuje na to że w schematach na wds znajduje się błąd lub były różne wersje okablowania. Wds mowi o 38 i 39 pinie 40 pinowej kości Ale to niemożliwe gdyz w tej kości 39 pin w ogóle nie jest wykorzystywany. Potrzebuję więc informacje gdzie te 2 kable od tego czujnika dalej giną.Czujnik jest potrzebny ponieważ od niego zależy sterowanie otwierania termostatu
Opublikowano

Jeśli dobrze poszukasz to WSD mówi o 2 różnych podłączeniach,jeśli nie pasuje 38,39 w 40 pin kości to może być druga wersja 24 i 25 pin w największej kości 52 pinowej

25 pin ,włączony zapłon 0V

24 pin włączony zapłon 10 stopni 4V,na biegu jałowym i gorący 0,9V

Opublikowano
Twoja kostka to ilo pinowa jest ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Nie jest tak jak piszesz.Ten czujnik idacy na piny 24 i 25 jest czujnikiem temperatury cieczy juz w kanałach w silniku a nie na dolnym wezu od chlodnicy.Czunik o ktorym ja mowie opisywany jest jako Radiator Coolant Outlet Temperature
Opublikowano

Engine coolant temperature (ECT) sensor-in bottom hose

pin 38 i pin39 w tej 40 pin kości jak opisywałeś.

Czujnik na dolnym wężu ,2 pinowy

Engine coolant temperature (ECT) sensor

pin 24 i 25 z kości 52.

Sterowanie potrzebne do termostatu

engine coolant thermostat

pin 45 kość 52

Dane jeszcze z innego źródła.

Były 2 rodzaje wiązki ,ale nie było żadnej zmiany jeśli chodzi o temperaturę ,czujniki ,piny.

Opublikowano
Problem rozwiazany.W domu mam jeszcze jedna wiażke nie na samochodzie ale ona pochodzi z E39 i tam nie ma pinu 39 dlatego ta wiazka mnie zmyliła.Teraz spojżałem na wiazke ktora mam w samochodzie (a ona jest z E46) i jest pin 39.Podłączylem czujnik i działa.Dziekuje za chęć pomocy.