Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po włamaniu do auta zakładam alarm w aucie i pojawił się problem podłączenia sygnału otwartych drzwi. Gdzie najlepiej wpiąć się z tym kabelkiem? myślałem o podłączeniu do licznika, tzn. do kontrolki otwartych drzwi tylko który kabelek przy liczniku będzie za to odpowiadał?
Opublikowano
nikt nie podłączał niefabrycznego alarmu do e39? jeśli nie w liczniku to może jest jakiś inny patent żeby mieć sygnał otwartych drzwi?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ale w e39 to każde drzwi mają osobny obwód, także nie wiem jak chciał być to podłączyć.
Opublikowano
No w sumie racja ale na małym obc, które mam w aucie, zawsze z otwartymi drzwiami świeci się rysunek samochodzika i myślałem, że może pod to by się udało podpiąć bo do centralki alarmu jest tylko jeden kabelek sygnałowy od sygnału otwartych drzwi. Myślałem, że da się to zrobić we własnym zakresie ale kiepsko to wygląda.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No w porządku, ale samochodzik zapala się też jak spali się żarówka, masz mało płynu do spryskiwaczy, także nie tylko przy drzwiach się zapala.

Do tego bez zapłonu to on się nie świeci.

Opublikowano
Kurde, faktycznie bez zapłonu się nie świeci, to lipa, może w takim razie pod oświetlenie wnętrza się podpiąć? Z tego co wyczytałem to ma to być sygnał plusowy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To też średni pomysł, choć lepszy jak poprzedni.

Ale:

-Jak przytrzymasz przycisk od lampki gdy świeci, to wyłączasz ją na amen, nie zapali się po otwarciu drzwi, musiał byś o tym pamiętać.

Ja tak często robię jak odkurzam auto, a przypominam sobie o ich włączeniu zazwyczaj sporo później gdy w nocy coś ciemno mi się robi.

Do tego gdy np otworzysz bagażnik z pilota, lampki się zapalą, alarm się włączy, trzeba by to jakość obejść.

Niby można się przyzwyczaić żeby tego nie robić, ale po co rezygnować z udogodnienia jakim jest otwieranie z pilota.

Kolejna sprawa jest taka, że lampki są ze ściemniaczem, tam napięcie sobie płynnie wzrasta przy zapaleniu i opada przy gaszeniu, nie wiem jak alarm to odbierze.

Tak sobie myślę, że można by spróbować podłączyć się do wiązki gdzie napięcie pojawia się po obudzeniu elektroniki.

Bo u nas jest tak, że ileś tam minut po zamknięciu elektronika żyje, a po chwili usypia się.

Żeby się obudziła to wystarczy otworzyć auto, bagażnik, drzwi, zapalić lampkę, włączyć zapłon, no cokolwiek.

Tylko to musiał by ogarnąć jakiś dobry elektryk.

Opublikowano
Nawet nie wiedziałem że można wyłączyć oświetlenie wnętrza całkowicie :D z bagażnikiem to najczęściej mam tak, że i tak najpierw otwieram auto a potem bagażnik, rzadko zaglądam do samego bagażnika bez wsiadania do auta. Tylko właśnie pozostaje problem ściemniacza. Z tym pobudzeniem elektroniki to dobry pomysł ale właśnie w tym sęk że fachowców u mnie brak a moje zdolności kończą się na polutowaniu kabelków :wink: