Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Podpowie ktoś co może być przyczyną dziwnego zachowania się wskaźnika zużycia paliwa. A mianowicie gdy ruszam czy przyspieszam wskaźnik bardzo szybko idzie w stronę max (20). Dodatkowo auto jest słabsze i silnik głośniej słychać a przy ruszaniu nieraz lekko poszarpuje i jakby się dusiło chyba że wkręcę wyższe obroty to wtedy jest ok. Normalnie auto jedzie tak jak należy prócz tych objawów wymienionych wyżej. Niedawno wymieniłem świece, siłownik valwetronica, czujniki położenia wałka, wszystkie filtry, czyściłem elektrozawory. Proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To, ze wskaźnik przy ruszaniu idzie na max to normalne, bo on pokazuje chwilowe zużycie paliwa, a trakcie ruszania czy mocnego przyspieszania takie ono jest (nawet grubo powyżej30l/100km.). Co do nierównej pracy silnika, to możliwości jest dużo. Zacząć należy od odczytania ewentualnych błędów. Jak dawno masz ten samochód i czy stało się to teraz w jakiś nagły sposób.
Opublikowano
Do tej pory wskaźnik tak nie szalał, teraz to nawet przy delikatnym ruszaniu idzie na prawie max. Napewno jest inaczej jak było i nie reaguje na pedał gazu właściwie, nieraz z opóźnieniem a przy hamowaniu przed momentem zatrzymania wskaźnik zużycia idzie do momentu około 11 litrów. Błędy jakie wyskoczyły to 10863 i 10741. Auto mam pół roku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Naprawdę nikt nie wie co te błędy oznaczają ?

Odczytaj to jeszcze raz ale INPĄ (albo innym urządzeniem przeznaczonym do BMW) i sam wszystko się dowiesz.

Opublikowano
Ja w ogóle nie zwracam uwagi na chwilowe zużycie pod czas jazdy miejskiej, jedynie w trasie na tempomacie, proponuję również nie zwracać na to uwagę a zając się sprawdzeniem rozwiązaniem pozostałych problemów.
Opublikowano
Ja wiem jak te chwilowe zużycie wygląda i jak pokazuje wskaźnik, ale w tej chwili u mnie jest jakiś problem co jest widoczne akurat na tym wskaźniku. Auto inaczej chodzi trochę głośniej pracuje silnik i jest dużo słabsze a wskaźnik nie odpowiada na pedał gazu od razu tylko z lekkim opóźnieniem, to raz, dwa przy delikatnym ruszaniu idzie gwałtownie na max nawet jak puszczę pedał gazu to on jeszcze chwilkę idzie no i wraca, trzy przy dochamowywaniu przed momentem zatrzymania zanim opadnie gwałtownie idzie w stronę max, no i cztery nie ma płynnego ruszania.
Opublikowano
Jedz do kogoś na diagnostykę DISem lub INPą, wtedy się okaże w czym jest problem. Pasowało by dodać miejscowość w profilu, bo jeśli jesteś z Warszawy to mogę ci pomoc w tej sprawie.
Opublikowano
No niestety, nikt nie może pomoc bo te numery błędów są odczytane jakimś skanerem z biedronki, po wpisaniu w google powinna się jakaś informacja pojawić - a tu nic : (