Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam pakiet ubezpieczenia AC + OC w TU Benefia. Opcja AC z pakietem serwis, zniesiona amortyzacja bez udziału własnego . Zgłosiłam szkodę do likwidacji z mojego AC. TU przedstawiło kosztorys wypłaty dużo zaniżony i dokonało przelewu tej kwoty na mój rachunek bankowy. Po napisaniu kilku odwołań TU podtrzymywało swoja decyzję. Postanowiłam zlecić wykonanie kosztorysu w ASO na własny koszt. Wykonany kosztorys naprawy był dużo wyższy. Wysłałam go do TU w celu akceptacji. TU naniosło poprawki. Ostatecznie przyjęłam koszty naprawy po korekcie TU. Prosiłam TU o wypłatę odszkodowania na konto po odjęciu wcześniej przelanej sumy jako zaliczki.

TU się nie zgodziło i żąda ode mnie faktury za naprawę auta. Pytanie do Was co mogę zrobić w tej sytuacji. Czy mam prawo żądać gotówki bez okazania faktury, bo np. chce auto sprzedać bez naprawy a kwotę za odszkodowanie dołożyć do zakupu drugiego auta, możne chce pieniądze przeznaczyć na inny cel itd.

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

To zależy od:

1) treści korespondencji miedzy tobą a zakładem

2) zapisów OWU

ewentualnie

3) zapisów szczególnych umowy

Poproś o podstawę tego żądania i się dowiesz.