Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś pomoże co mam sprawdzić zanim odwiozę do warsztatu.

W listopadzie nabijałem klimę i wszystko działało. W czasie zimy włączałem od czasu do czasu, że by się nie zastała. Wczoraj włączyłem znowu, i niby słyszę lekkie "cyknięcie" jak się włącza, obroty silnika rosną, ale niestety nie chłodzi. Na panelu (klimatronik) włącza się kontrolka, słychać przełączanie nawiewów ale poza tym nic. Jakieś sugestie co sprawdzić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak kompresor sie spina ,a nie chłodzi to masz mało gazu.Jak jest ok.150 do 200gr.to będzie się spinał ale jest za mało czynnika zeby spre.i chłodził.Dobij gazu i sprawdz szczelnośc.
Opublikowano
niestety ale na zimę zazwyczaj nie dobija sie czynnika bo w większości instalek częśc go ucieknie a to dlatego ze to nie jest układ hermetyczny a w dodatku wszystkie połaczenia w duże mrozy lubia puścić po czym jak sie zrobi ciepło znow trzymają. Ja co roku dobijam klime ale własnie cos koło maja i przez całe lato super chłodzi, Po roku znów chłodzi ale to juz nie jest taka lodówa i trzeba dobić.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja klima chłodziła 3 lata i przestała się włączać... Przy okazji przejrzałem czujniki ciśnienia i temperatury, przekaźniki. Potem pojechałem do warsztatu, na teście szczelności werdykt - szczelna, napełniono i chłodzi uuuu, odmrożeń można dostać. Wytrzymała 3 lata. Podobno naturalny ubytek czynnika to minimum 15% rocznie (tak słyszałem).
Kai