Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam orygianlny pilot bmw do webasto

images?q=tbn:ANd9GcQ9p3JNLSZu9cGFATSJPMPw-kpSSuC9il-isBATHESe5XXbwHXf8A

I teraz mam pytanie do was

1. Czy aby móc sparować pilot z autem, to trzeba mieć aktualnie zamontowane webasto w aucie??

1. Jeżeli nie jest to wymagane, bo np nim można załaczyć samą dmuchawę, , to proszę pomóżcie mi w sparowawaniu pilota z autem

Dodam że sposoby podane poniżej nie zdają egzaminu

"Postby Pawelusz » 07 Oct 2011 14:25

witam ponownie,

podaje sposób programowania pilota webasto który zadziałał u mnie - E60 z przyciskiem start/stop

1. wsiąść do samochodu i zamknąć drzwi ( nie na klucz)

2. włożyć kluczyk do stacyjki na ok 3 sekundy (zapala się tylko kontrolka od airbagu) i wyjąć

3. trzymając wciśnięty przycisk OFF na pilocie wcisnąć 3x przycisk ON

4. puścić przycisk OFF

5. centralny zamek sam zamknął i otworzył drzwi na potwierdzenie operacji.

Pozdrawiam"

"artuj

To jeszcze dla potomnych, jak w E9x zakodować oryginalnego pilota BMW do Webasto:

Wsiadamy do auta, zamykamy wszystkie drzwi (nie na klucz)

Wkładamy kluczyk do stacyjki i zaraz wyciągamy

Naciskamy na pilocie Webasto guzik OFF i trzymamy go

Jednocześnie naciskamy 3 razy guzik ON

Puścić przycisk OFF - centralny zamek zamknie i otworzy zamki na potwierdzenie operacji"

Błędów nie posiadam w aucie bo sprawdzałem, nie wiem co jeszcze możńa zrobić w tej sytuacji??

Pozdrawiam

Opublikowano
(...)1. Czy aby móc sparować pilot z autem, to trzeba mieć aktualnie zamontowane webasto w aucie??(...)

Na 90% tak, a na 100% musi być aktywowane w module IHKA oraz najprawdopodobniej również CAS. Sygnał z pilota odbiera CAS który korzysta z tej samej anteny co pilot zdalnego sterowania/radio/telefon. Po odebraniu sygnału wzbudza sterowniki (przekaźnik 15 jeżeli mnie pamięć nie myli) i już po CAN przekazuje info do IHKA, następnie IHKA to po szynie LIN komunikuje się z Webasto.

Mogłem coś namieszać ponieważ nie mam kompletnej dokumentacji a w tym co mam jest sporo białych plam które sam wywnioskowałem niekoniecznie dobrze.

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
A mnie się udało sparować pilota bmw bez kodowania (takiego w wersji konwerter z przewodami podłączonymi do centralki Webasto). Piecyk Webasto był ale nie był widoczny przez auto więc jakby go nie było.
Opublikowano
(...)1. Czy aby móc sparować pilot z autem, to trzeba mieć aktualnie zamontowane webasto w aucie??(...)

Na 90% tak, a na 100% musi być aktywowane w module IHKA oraz najprawdopodobniej również CAS. Sygnał z pilota odbiera CAS który korzysta z tej samej anteny co pilot zdalnego sterowania/radio/telefon. Po odebraniu sygnału wzbudza sterowniki (przekaźnik 15 jeżeli mnie pamięć nie myli) i już po CAN przekazuje info do IHKA, następnie IHKA to po szynie LIN komunikuje się z Webasto.

Mogłem coś namieszać ponieważ nie mam kompletnej dokumentacji a w tym co mam jest sporo białych plam które sam wywnioskowałem niekoniecznie dobrze.

Pozdrawiam

Dziekuje artuj za sugestie, czyli najlepiej będzie jak najpierw zainstaluje webasto w podłączeniu in-line, zakoduje opcje webasto do mojego auta, jak auto będzie widziało piecyk to wtedy będe próbować parować pilot z autem.

Opublikowano

Tak z czystej ciekawosci, po co parowac pilot jezeli sie nie ma webasto (ja mam webasto i prawie nigdy nie uzywam pilota, nie nigdy nie uzywam pilota) ?

Dla samego faktu ze mozna (i dla mnie to jest ok) czy jest jakas idea za tym wszystkim (bo chyba nie puszczanie samego nawiewu). Mowie tu oczywiscie o ludziach z idrivem.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tak z czystej ciekawosci, po co parowac pilot jezeli sie nie ma webasto (ja mam webasto i prawie nigdy nie uzywam pilota, nie nigdy nie uzywam pilota) ?

Dla samego faktu ze mozna (i dla mnie to jest ok) czy jest jakas idea za tym wszystkim (bo chyba nie puszczanie samego nawiewu). Mowie tu oczywiscie o ludziach z idrivem.

Pytanie zasadne bo sensu to nie ma. Po prostu kolega melonidas kompletuje elementy do doposażenia w ogrzewanie postojowe i chciałby wiedzieć czy pilot, który zakupił będzie działał z jego autem. To rozsądne podejście.

Pozdrawiam

Matrix2013

Opublikowano
Nawiew z pilota to wcale nie taka zła sprawa. Jak jestem w pracy, to samochód często stoi w słońcu. Włączenie nawiewu zauważalnie obniża temperaturę we wnętrzu. Dalej jest cieplej niż na zewnątrz (inaczej być nie może), jednak da się już wsiąść. Mam seryjne szyby atermiczne, więc może dlatego u mnie efekt jest zadowalający - wnętrze jest szybciej przewietrzane niż się nagrzewa.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Trochę odgrzeję problem.

A więc kupiłem używany pilot do webasto T93 i mam problem z jego sparowaniem. Ma ktoś może jakieś rozwiązanie ? Dodam, że mam webasto oryginalne i działające, bo włącza się z iDrive.