Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich, naszło mnie ostatnio na dłubanie z drobnymi detalami w aucie, i akurat przyszła pora na listwy wokół szyb. :norty:

Mam zwykłe chromy, jako że kieruję się w stronę M-paka chce je zrobić na czarno.

Dorwać komplet czarnych listewek na kombiaka to spory wyczyn i koszt, także pomyślałem żeby je pomalować.

Chciałem zrobić to na czarny połysk, wraz z tymi słupkami w drzwiach co standardowo są w macie i trójkątami lusterek, spotkałem się u kilku osób z takim zestawieniem i dla mnie bomba :mrgreen:

Tyle że takie listwy to już praktycznie rarytas, na allegro jeszcze nie spotkałem, także tym bardziej mnie na to malowanie nachodzi.

Zagadałem z dwoma dobrymi lakiernikami, jeden się nie podejmie, drugi nie da gwarancji że farba się utrzyma, bo podobno te elementy są ciężkie w malowaniu.

Jak to jest na prawdę?

Jest sens malować?

Kumpel podpowiada żeby oklejać, mnie folia coś nie bardzo przekonuje :roll:

Poradzicie coś? :wink:

Opublikowano
Trzeba się sporo napracować żeby to pomalować i farba nie schodziła. Trzeba zmatować te listwy bardzo dokładnie szlifierką mimośrodową, papierem 80 a pójdzie Ci tego mnóstwo bo na tych chromach momentalnie i papier się zużywa. Następnie podkład zwykły, przeschnie najlepiej min dobe i lakier na to i powinno się trzymać. Ja tak robiłem i po 4 latach nic nie odchodziło
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina