Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam userów.

Jak w tytule planuje zakupić X3 z 3-litrowym motorem, z tym ze w latach 2004-2006 są same 204KM i tu problem-czy w przy tych silnikach były montowane skrzynie ZF czy GM, bo jeśli GM to odpuszczam - trzy skrzynie z tej firmy wywaliłem z opli. Eeech.

Przeszukalem forum i znalałem tylko info ze w X5 po lifcie były ZFy.

Z góry dzieki za odpowiedz,

Opublikowano

204 KM - 5 biegów GM

218 KM - 6 biegów ZF

286 KM - 6 biegów ZF

Wszystkie oczywiście automaty.

Reasumijac - auta nie starsze niż jesień 2006 maja "lepsze" skrzynie.

Pzdr

Opublikowano
Ok dzięki.

A co zamontowali po jesieni 2006?

Przy liftingu silników (zmiana mocy z 204 na 218) zmienili dostawcę automatycznych skrzyń biegów (na mniej zawodny, wytrzymujący większe obciążenia i 6cio biegowy ZF).

Opublikowano
204 KM - 5 biegów GM

218 KM - 6 biegów ZF

286 KM - 6 biegów ZF

Wszystkie oczywiście automaty.

Reasumijac - auta nie starsze niż jesień 2006 maja "lepsze" skrzynie.

Pzdr

Chodzi mi co masz na myśli pisząc nie starsze niż...

Czy potem znowu coś zminili?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Każda LCI ma 6 biegową skrzynię ZF a starsze 5 biegową GM która cieszy się złą sławą :)

Możesz to sam sprawdzić tu: http://realoem.com/bmw/select.do

Opublikowano

To trochę podnieśliście mi ciśnienie właśnie miesiąc temu kupiłem E83 3,0 d 2004 r. z automatem kolega który ma 530d powiedział mi że lepsza skrzynia przed liftem bo tansza w naprawie a ta po lifcie to naprawa kosmos cena , może wy mi powiecie jak to jest i co pada w tej skrzyni GM jakie koszty naprawy i na co zwracać uwagę i o co dbać ,

w tej wyszukiwarce co jest w poście po wyżej wyszło mi że mam skrzynie EH A5S390R więc dalej nie wiem czy mam GM czy ZF wbiłem vin i tak mi wyszło .

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Masz GM

Skrzynia GM jest po prostu mało trwała a koszt remontu zaczyna się od 4 tys.zł

ZF jak padnie jest droższa w naprawie lecz wytrzymuje wiele więcej :)

Opublikowano
poda w zależności od przebiegu a jak tak to ile średnio wytrzymują czy stylu jazdy i czy pada coś konkretnie czy sypie się całość i jak jest z tą wymianą oleju bo jak czytałem w postach to są różne opinie ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Forum jest pełne takich opisów poszukaj w dziale E39 bo to ta sama skrzynka A5S360/390R
Opublikowano

Ja miałem omege fl - bmw+gm.w

Wytrzymała 200tys km Dołożyłem 3tys potem wywalilem na złom i zamontowałem manual. Robiłem w Wawa Ursus- nie polecam gościa.

ZF mam w Scani, Daf'ie oraz w Fendt'dzie. Chyba nic lepszego nie ma.

• 3 lata później...
Opublikowano
pytanie laika: Czy można przeprogramować skrzynię ZF w X3 E83 3.0 sd. Po zaślepieniu klap wirowych, odczuwam opóźnianie w przełączaniu biegów, a przy sandale w podłodze wręcz przeciąganie zmiany biegów. wiem , że to nie Formuła 1 , ale potrzebuję skrócić czas reakcji o to pół sekundy. Można coś z tym zrobić?