Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jestem tu nowy opisze swój problem jechałem samochodem normalnie chciałem przyspieszyć i samochód stał się zamulony nie włancza się turbo ciągnie dopiero od 3 tys obrotów. Patrzałem na dzwignie turbo zdjełem wąż od gruszki pod turbo i nadal nic po zapaleniu auta ani drgnie co się stało takiego? samochód nie dymi nie pali oleju nie ma mocy jak przedtem zawór sterowania turbo wymieniłem rok temu + wszystkie węże podciśnienia
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Spróbuj ręcznie poruszać cięgnem od turbo czy chodzi lekko i czy ma pełny zakres ruchów.

Może być tak że kierownice w turbinie się zacięły i ładuje teoretycznie "prawidłowe" ciśnienie tylko na wysokich obrotach a z dołu ma za małe doładowanie i dlatego będzie muł.

Jak masz możliwość podłącz pod kompa i sprawdź live daty, najlepiej nagraj wrzuć w sieć i daj na forum i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdoodobnie silnik już na wykończeniu. Niestety koszty remontu mogą przeraźić.

Głupot nie opowiadamy jak się nie znamy. :duh:

Jak sztanga turbo umarła, to zacznij od sprawdzenia wężyków podciśnienia, jak nikt ich nie wymieniał, to mogą być sparciałe/pęknięte i ucieka podciśnienie, przez co nie ma czynnika który steruje gruszką turba, a bez podciśnienia kierownica turba ustawia się tak, żeby ciągnął dobrze na wysokich obrotach, a na niskich będzie zmulony.

Kolejna rzecz, to elektrozaworek sterujący gruszką turbiny, często ma zasyfiony filterek, i regulacja nie działa, tutaj trzeba wyczyścić conajmniej sam filterek, a najlepiej rozebrać cały zaworek i wyczyścić (zaworka szukaj zaraz nad turbiną).

Sztangę dasz rady poruszyć ręką, ale trzeba do tego trochę siły, może być też, że zapiekła się kierownica łopatek turbiny - trudna sprawa, trzeba rozebrać, wyczyścić.

Przed zaworkiem masz taką czarną puszkę do której idą wężyki podciśnienia, to tzw. akumulator podciśnienia, spotkałem się raz że miał wewnątrz nieszczelność, jak w/w opcję nie dadzą rezultatu, to sprawdź i jego.