Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam 530d w automacie i od pewnego czasu zauważyłam, że przy naciśnięciu pedału hamulca przed przerzuceniem biegu np z P na D lub na R skrzynia wydaje taki krótki metaliczny dźwięk- czy powinnam się tym przejmować?

generalnie skrzynia 15 tys. temu przeszłą generalny remont. biegi przerzuca płynnie i bezproblemowo. ten dźwięk pojawia się tylko na postoju przy przerzucaniu biegu- najczęściej chyba jak przerzucam z D na R - szczególnie jak silnik jest zimny

ma ktoś jakiś pomysł?

z góry dziękuję!

Opublikowano

Wciskam hamulec zmieniam biegi i nie słyszę żadnego metalicznego dźwięku, poza tym, że delikatnie czuć "pociągnięcie" przy zmianie D-R-D (przebieg 566 tyś, bez jakichkolwiek remontów). Mam zepsuty automat?

Koleżance radzę obadać połączenia skrzynia-wał jak i sam wał.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Metaliczne uderzenie to może pochodzić z wału, dokładnie z tego wieloklina w miejscu w którym jest łączony.

Dobrze by go przesmarować w tym miejscu i zobaczyć co dalej.

Jakby coś, wał musisz złożyć tak samo jak był, jest wyważany w całości, jak złożysz inaczej to będziesz miał bicie.