Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie mam problem z jedną srubą od kolektorą ,tą przy kanale ssącym bez klapy wirowej (u góry kolektora ). Problem jest taki że po sprawdzeniu stanu moich klapek złożyłem wszystko do kupy ale tą śrubę musiałem ukszkodzić .

Albo uszkodziłem jej gwint ,albo gwint gniazda w pokrywie zaworów albo sam gwint ciagle trzyma się śruby ale puścił gniazda w pokrywie zaworów.

Pryzszedł jednak czas na ponowną kontrolę stanu klapek i nie wiem co zrobić. Po odkręceniu pozostałych śrub kolektor dalej siedzi. Co polecacie robić ? Ciąć łeb śruby? Da się dostać taką śrubę samą ?

Podpowiedzcie coś

pozdro

Opublikowano

Śruby kupisz ale raczej w ASO. Mi się jedna śruba urwała to okazało się, że w sklepie ze śrubami czy Casto takiej nie kupisz bo ma nietypowy rozmiar. Musiałem dymać do ASO żeby taką śrubę kupić. Generalnie przy zakręcaniu śrub kolektora podstawa to dobry klucz dynamometryczny i pilnowanie odpowiednich momentów dokręcania.

Pzdr.

Opublikowano
uwazaj, zeby ci podkladki spod kolektora nie wleciały do środka, jak sie bedziesz szamotał ze srubą, bo wtedy to dopiero bedziesz mial pozamiatane.
Opublikowano

W kwestii wpadających śrub/podkładek do silnika to najlepiej mieć drugą osobę do pomocy. Po odkręceniu śrub kiedy wiadomo, że kolektor już jest wolny dobrze jak jedna osoba delikatnie podniesie kolektor a druga osoba kawałkiem taśmy klejącej (najlepiej np ta papierowa taśma malarska) zasłania otwory w silniku. Wtedy można już bez żadnego stresu manewrować kolektorem.

Pzdr.

Opublikowano

wiem wiem robiłem już to parę razy i jest lekki stres ,zwłaszcza jak potem brakuje jednej podkładki :D .

Mówicie że można dostać te śruby w aso ,ale te z górnego kanału z tego co pamiętam to nie bardzo chcą wychodzić z kolektora . Po wyjęciu kolektora one przecież w nim zostają ,nie jest tak że wykręcając śrube wychodzą z kolektora