Skocz do zawartości

e39 Buczenie w lewym przednim kole.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

BMW e39 520i

Od jakiegoś czasu na lewym przednim kole słychać dziwne buczenie , które występuje przy skręcie w prawo, przy prędkości powyżej 30 km na godzinę. Czym skręt jest większy tym buczenie się nasila aż dochodzi do odgłosu jak przy walniętym przegubie w przednionapędowym aucie. Przy skręcie w lewo wszystko jest ok.

Łożysko wymienione, zmieniłem ostatnio łączniki gumy stabilizatora i amortyzatory. Na bank to też nie pompa wspomagania. Nadkole czyste i nie ma oznak tarcia, miałem też inną oponę założoną i efekt taki sam.

Głupi już jestem , czy to może powodować wahacz?? lub kopyto a dokładniej tłoczek?? Ostatnio do głowy przyszło mi też że może to łożysko podpory wału tylko przenoszą się wibracje.

Opublikowano
A jesteś pewien, że to buczenie dochodzi z lewego koła? Miałem taką sytuację w poprzednim aucie. Też mechanicy mówili, że jak skręcam w prawo to łożysko w lewym kole się bardziej dociąża i zaczyna buczeć. Okazało się, że to jednak prawe łożysko bo dociążone było cicho a przy mniejszym obiążeniu buczało. Skończyło się na wymianie obu :evil: Ewentualnie nowe się posypało bo za mocno dokręcili.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tutaj nie da się za mocno dokręcić łożyska, bo jest razem z piastą.

Dokręca się go praktycznie do oporu :wink: