Skocz do zawartości

bmw 525 tds problemy po wymianie pompy wtryskowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio kupiłem bmw 525 tds, poprzedni właściciel wymienił pompę wtryskowej i od tego momentu zaczął się przegrzewać silnik. Auto stoi i czeka aż wrócę z trasy i zawiozę do mechanika. Może ktoś podpowie mi gdzie szukać usterki.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego z przegrzewaniem pompa wtryskowa? Napisz jak pali na ciepłym i zimnym. Moim zdaniem jednak powinieneś sprawdzić układ chłodzenia a nie pompę wtryskową.

A tera czarny scenariusz. Jeśli układ chłodzenia jest sprawny tzn. termostat ok, szczelny, poziom płynu też w porządku to może być tak, ale wcale nie musi, że poprzedni właściciel go po prostu przegrzał. Jest to dość typowa usterka tds-a. Nie wiem jakie masz doświadczenie z tymi silnikami, ale poczytaj trochę na ich temat np na forum bmw-diesel.pl Jeśli jest przegrzany to jest po prostu szmelc gdyż głowica kwalifikuje się do wymiany. Naprawy nie polecam. Napisz jaki masz kolektor dolotowy tzn plastikowy czy metalowy. Pzdr

Opublikowano

Witam

Przepraszam że nie odpowiadałem byłem zajęty.

Samochód jest już u mnie. Wstępne oględziny wyglądają tak:

-pompa wtryskowa włożona i uszczelniona silikonem i nie przekręcona porządnie,

-silnik nie opala a po okręceniu przewodów na wtryskach nie widać paliwa jak tryska

- brak termostatu,

- kolektor mam plastikowy i brak intercoolera,.

Mam tez pytanie

Do czego ma być podłączone

http://img1.aukcjoner.pl/gallery/017059756/thumbnails.jpg

Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

Na zaworze agr mogę podłączyć 2 przewody podciśnieniowe. Gdzie dokładnie szukać tego otworu aby zblokować kolo zamachowe.