Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem mojego pierwszego BMW w życiu :)

Jednak oczywiście wiadomo jak się kupi używany samochód to nie da rady się wszystkiego dopatrzeć i mam malutki problem ..

Otóż jeden wąż pod maską jest już spękany no i nadaje się jednym słowem do wymiany

Na zdjęciu zaznaczyłem na czerowono o co mi chodzi:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d62379a7d0beffb7.html

No i teraz pytanie - czy mogę taki wąż sobie sam dorobić w takim sensie , że wezmę inny z innego auta o takiej samej średnicy i zamontuję na opaskach ?

Czy zaleca się oryginalny - jeśli tak to gdzie go znajdę , bo u nas w sklepach rozkładają ręce ponieważ nie ma numeru oryginału na tym wężu , a do serwisu BMW mam strasznie daleko. Albo może ktoś by mi dał namiary na kogoś kto posiada taki wąż

I jeszcze takie jedno pytanko : otóż auto na prostej drodze jedzie normalnie prosto , przy hamowaniu na równej , prostej też jest okej wszystko . Ale jak już wyjadę na jakieś większe koleiny , dziury to autem troszkę zaczyna rzucać - czy może to być wina ustawionej źle zbierzności (ale gdyby tak było to wydaję mi się że na równejdrodze by też nie jechał idealnie) , czy może to być problem związany z złym wyważeniem kół (jezdzę na 225/24 r.17) czy nie daj boże jakieś problemy z zawieszenie ?

Pozdraiwam i czekam na odpowiedz :)

Opublikowano
Wąż to wąż, nie musi być oryginalny, jeśli dopasujesz z innego auta i nie będzie go zrzucać to będzie wszystko dobrze. Zbieżność możesz sprawdzić, tak samo jak wyważenie kół - nie zaszkodzi, ale wg mnie tak się dzieje, ponieważ opony są szersze niż koleiny na polskich drogach. :) Jeździłeś wcześniej innym autem z tą samą szerokością opon?
Opublikowano

Pierwszy taz z taką szerokością opon . No chyba trzeba się będzie przyzwyczaić :) wczoraj jeszcze trochę poczytałem no i rzeczywiście dużo osób na to narzeka - całe szczęście bo już myślałem że może być coś nie tak poważniejszego .

Byłem dzisiaj na szrocie i dopasowaliśmy wąż z innego BMW i pasuje idealnie - jeden problem rozwiązany .

Również odwiedziłem dzisiaj mechanika , podpieliśmy się pod komputer i jest jeden błąd ze świecami żarowymi - są do wymiany :evil: no ale tak to jest jak się kupuje używany samochód - trzeba coś zainwestować na początku , żeby pózniej nie narzekać :)

Jeszcze takie jedno pytanko na szybkiego - ile wchodzi oleju do 118d. ? 4l. wystarczą , czy potrzebna będzie większa ilość ? :)

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Oki , dzięki wielkie za pomoc :)

Dzisiaj zauważyłem że przedni lewy głośnik nie gra ;/

ehh... kolejny wydatek :D

możecie mi powiedzieć jaką średnice ma głośnik który jest w przednich drzwiach ?

Pozdrawiam - zawsze można rozebrać i zmierzyć , ale specjalnie rozbierać tylko po to żeby zmierzyć średnicę - szkoda mi zatrzasków , które po kilku takich rozebraniach moga popękać :/

Opublikowano

Dziękuję bardzo za pomoc :)

Dziś wyruszam w trasę na 2 tyg , lecz po powrocie pochwalę się moją e87 :)

Pozdrawiam serdecznie