Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc koledzy mam problem - trochę nie typowy i nie mam pojęcia o co chodzi.

Nie działa mi rozrusznik tzn. nie kręci wirnikiem. Słyszę jak bendiks wybija - i dalej nic.

Pomyślałem, że nadszedł jego koniec i zakupiłem drugi - wymieniłem ( co do łatwych nie należy :cry2: ) a wczoraj znowu to samo przekręcam kluczyk - słyszę stuknięcie i cisza - o co chodzi ?

Co sprawdzić?

Dodam, że nie mam AWS - auto jest czyste - alarmu też nie ma.

Opublikowano

Dolna szpilka jest na mase wirnika tzw plecionka na 13 kluczyk.

Górna szpilka - do niej mam podłączone 2 grube przewody na 13 kluczyk.

Prawa nakrętka - 1 cienki przewód - kolor zielony na 8 kluczyk.

Lewa nakrętka - 1 cienki przewód - kolor czarny na 10 kluczyk.

Tak to jest u mnie podłączone - nie zawsze ale ma takie przebłyski ,że nie chce kręcić wirnik w rozruszniku a bendiks wybija.

Dziwi mnie to, że wymieniłem rozrusznik a dalej to samo - akumulator kupiłem nowy - więc prądu mu nie brak.

Opublikowano

Mialem podobny problem i pisalem o tym na forum. Jezeli masz napiecie na tm od stacyjki na rozrusznik to sprawdz mase ktora idzie z nadwozia na lape silnika. Najlepiej ja wymieni lub pociagnij dodatkowa z aku na silnik ( bedziesz mial pewnosc). Gdy to nie zadziala, sproboj zewrzec ten gruby przewod co idzie z akumulatora ( klucz 13 :D ) z tym malym co idzie ze stacyjki. Jezeli na wlaczonym zaplonie zewrzesz i odpali ( pamietaj aby skrzynia biegow byla na "luzie") to bedzie oznaczac ze ze gdzies ten maly przewod od stacyjki na rozrusznik ma przerwe. Mimo ze ma napiecie to moze nie miec tej "mocy" zeby go zakrecic. Ja tak mialem w e36 m43. Szukalem szukalem i przetrzepalem pol auta okazalo sie ze mimo napiecia przewod ten maly ma gdzies przerwe i nie ma on mocy zeby go zakrecic. Zwieraj rozrusznik najlepiej grubym wkretakiem.

Sprawdz to i daj znac

Opublikowano

przy przekrecaniu kluczyka poszarp mocniej nim w boki rozne strony proboj.

ja wymieniłem elektro magnez na nowke boscha a okazało się ze Kostka stacyjki była uszkodzona. :)

ze złomu wytargałem taką co wyglądała na niemalże nową za 20zł zlutowałem i autko kręci idealnie.

pozdro

Opublikowano

Też myślałem, że to stacyjka - ale jak na razie działa wszystko bez problemu - przestał się zawieszać. :mrgreen:

Na razie musi tak zostać puki działa - jak będę wymieniał silnik - to posprawdzam wszystko - w końcu będzie 2 tyg urlopu.

Opublikowano

jak wyciągniesz rozrusznik to sprawdz czy bendiks się nie blokuje, luzy czy są, i posluchaj czy dobrze "klepie" :) jezeli wszystko wporządku warto wymienic elektromagnez :)

ja za nówke boscha dałem 120zł :D przyczyna okazala sie inna ale mam pewnosc ze rozrusznik tak szybko mi nie padnie :)

jak rozbierzesz daj znac jaki był stan rozrusznika:)