Skocz do zawartości

E39 dziwne hałasy przy podnoszeniu-opuszczaniu kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od pewnego czasu mechanizm automatycznego opuszczania-podnoszenia kierownicy wydaje takie nieprzyjemne dźwięki. Czy może ktoś walczył już z tym tematem?
Opublikowano

Też mnie wkurza to skrzypienie.

Zwalczam to przestawiając góra-dół w kilku położeniach poziomych. Na jakiś czas jest spokój.

Może ktoś wie, jak dostać się do tego mechanizmu i co tam przesmarować?

Ja mam pamięć ustawień fotel, kierownica, lusterka i każde wyłączenie zapłonu kończy się wędrującą do góry kierownicą, włączenie zapłonu, to kierownica w dół. To skrzypienie na prawdę jest irytujące.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak zdejmiesz osłonę kierownicy, to masz na widoku ośkę od silniczka z zębatkami, ja tam napakowałem smaru (taki z aerozolu) i pracuje znacznie ciszej, i przynajmniej nie skrzypi.

Ogólnie to ciężko ogarnąć kolumnę żeby cicho i bezszelestnie się opuszczała, ogólnie zużycie elementów daje o sobie znać. :roll:

Opublikowano
Przesmarowałem smarem stałym ten mimośród silniczka podnoszącego-opuszczającego kierownicę, parę razy ją wysunąłem i schowałem w różnych pozycjach i na razie jest naprawdę dobrze. Profilaktycznie nie założyłem jeszcze obudowy, będę obserwował co jeszcze ewentualnie trzeba tam przesmarować.
Opublikowano
Dobry pomysł, koledzy. Ja mam zawsze problem zimą - kierownica wariuje i kompletnie nie wie gdzie się ma ustawić i albo w ogóle się nie przestawia, albo w dziwnej pozycji się zatrzymuje. Jak jest cieplej, to funkcjonuje przyzwoicie (choć nie idealnie). Spróbuję też przesmarować.
Opublikowano
Dzisiaj kolega przesmarował mi takim specjalnym smarem w aerozolu firmy Rosner wszystkie elementy ruchome i cierne miejsca całego mechanizmu kolumny kierowniczej, na razie jest super, chodzi naprawdę cichutko, prawie jak nowa.