Skocz do zawartości

Przegrzewa sie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja beti zrobila mi psikusa w swieta.... wrrrr

a mianowicie, po 30-40min jazdy zaczela sie strasznie grzac, wskazowka szybkim tempem zblizyla sie do czerwonego pola i zaswiecila sie kontrolka. zatrzymalem, otwieram maske, lecialo duzo pary nie z samego zbiornika wyrownawczego a obok niego....

czekam jakies 20 min i znowu to samo, po 5min znowu sie gotuje, z tym ze cisnienie juz bylo mniejsze.

Zauwazylem ze po wlaczoeniu silnika, nawet przy tak wyoskich temp wentylator z przodu chlodnicy sie nie wlacza. druga niepokojaca sprawa to taka ze nawet przy wiekszej predkosci na luzie i niskich obrotach temp caly czas wzrastala

na moje oko wyglada to tak ze duzy obieg sie w ogole nie zalacza... co to moze byc? termostat? pompa wody?

paski sa wszystkie cale...

no i jezeli nie da sie tego naprawic to jaki warsztat polecacie w Wawie tak zebym mogl we wtorek zaraz po swietach podjechac (a raczej podcholowac :( )

Opublikowano
Termostat. Jeśli masz warunki to go wyjmij i sprawdź czy się otwiera. ( w garnku na kuchni)
Opublikowano
  • Autor
warunki moge miec..... tylko niech mi ktos powie jak to wyglada i w ktorym miejscu jest... z racji wieku z mechanika dopiero zaczynam sie poznawac wiec prosze sie nie smiac :oops:
Opublikowano
  • Autor

tak przy okazji jeszcze zapytam zeby nie zakladac kolejnego tematu:

skad brac opisy jak co rozebrac, gdzie co jest itp? czy to jest w instrukcji obslugi (owej nie posiadam)

oczywiscie wiem ze Wy zawsze pomozecie :), ale nie chce zawracac d..glowy najmniejszymi pierdołami

Opublikowano
tak przy okazji jeszcze zapytam zeby nie zakladac kolejnego tematu:

skad brac opisy jak co rozebrac, gdzie co jest itp? czy to jest w instrukcji obslugi (owej nie posiadam)

oczywiscie wiem ze Wy zawsze pomozecie :), ale nie chce zawracac d..glowy najmniejszymi [bAD]

Jest dzial: ZROB TO SAM wystarczy :search:

tym razem :mrgreen:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=17114

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=18025

:cool2:

Opublikowano

Zauwazylem ze po wlaczoeniu silnika, nawet przy tak wyoskich temp wentylator z przodu chlodnicy sie nie wlacza.

Wentylator bez względu na temperaturę ma się kręcić cały czas(szybciej lub wolniej). Chyba masz uszkodzone visko.

Opublikowano
chodzi mu chyba o wentylator klimy wisko nawet jak uszkodzone to sie kreci
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
Za mało napisał ale może mieć zablokowane śmigło wentylatora.
Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=11_1503&hg=11&fg=35

Wygląda na to, że termostat jest w typowym miejscu każdego silnika. Wykluczyłbym awarię wentylatora, wiskozy i pompy wodnej. Przy tej temperaturze zewnętrznej jaka jest obecnie silnik ze sprawnym obiegiem i drożną chłodnicą nie ma prawa się zagotować, nawet z uszkodzoną wiskozą. Termostat możesz sprawdzić również bez robierania obudowy. Po nagrzaniu silnika sprawdź czy węże doprowadzające/odprowadzające ciecz z chłodnicy i sama chłodnica są gorące. Jeśli nie (lub lekko ciepłe) tzn, że duży obieg jest nieczynny. W sytuacji awaryjnej gdy silni się gotuje możesz poratować się włączeniem ogrzewania na maxa w kabinie (tam też jest chłodnica zwana nagrzewnicą)

Opublikowano
  • Autor
chodzi mu chyba o wentylator klimy wisko nawet jak uszkodzone to sie kreci

fakt troche malo dokladnie opisalem.

patrzac od przodu: wentylator (nie kreci sie) chlodnica i wentylator (kreci sie)

rozumiem ze ten pierwszy jest od klimy i ma prawo sie nie krecic.

Za mało napisał ale może mieć zablokowane śmigło wentylatora.

smiglo moge poruszyc recznie bez zadnych oporow

Wykluczyłbym awarię wentylatora, wiskozy i pompy wodnej. Przy tej temperaturze zewnętrznej jaka jest obecnie silnik ze sprawnym obiegiem i drożną chłodnicą nie ma prawa się zagotować, nawet z uszkodzoną wiskozą. Termostat możesz sprawdzić również bez robierania obudowy. Po nagrzaniu silnika sprawdź czy węże doprowadzające/odprowadzające ciecz z chłodnicy i sama chłodnica są gorące. Jeśli nie (lub lekko ciepłe) tzn, że duży obieg jest nieczynny. W sytuacji awaryjnej gdy silni się gotuje możesz poratować się włączeniem ogrzewania na maxa w kabinie (tam też jest chłodnica zwana nagrzewnicą)

z tego co napisales to wyglada na to ze mam uszkodzony termostar, poniewaz czesc wezy jest goraca a czesc chlodna, tak jakby nie wlaczal sie duzy obieg. podpowiedzcie jeszcze gdzie i jaki termostat kupic? (Wawa)

co do ogrzewania na maxa to troche wczoraj pomoglo bo bym nie dojechal do domu.... pomijam fakt ze przy ostatnim postoju na ostygniecie padl mi aku :twisted: ale to inna bajka

Dzieki wszystkim za pomoc, jak naprawie to sie odezwe czy pomoglo:)

Opublikowano
Ja również obstawiam termostat, nic innego nie przychodzi mi do głowy, a płynu gdzieś nie wywaliło? trzyma stan? Do siebie kupiłem termostat WAHLE i dopóki co dobrze się sprawuje.
www.sosen.pl
Opublikowano
  • Autor
Ja również obstawiam termostat, nic innego nie przychodzi mi do głowy, a płynu gdzieś nie wywaliło? trzyma stan? Do siebie kupiłem termostat WAHLE i dopóki co dobrze się sprawuje.

plynu nie wywalilo, jedynie to co zdazylo wyparowac jak sie zagotowal

Opublikowano
  • Autor
ehhh dostalem telegram od mechanika.... termostat, poma wszystko ok, poszla chlodnica. podobno wczesniej byla klejona i teraz sie rozszczelnila.... coz pare pln w plecy-nowa chlodnica.