Skocz do zawartości

BMW X5 E70 Utrata mocy przędkość max 140 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie nie może wy będziecie wiedzieć co jest nie hallo z moim E70.

Dzisiaj jadąc ze znaczną prędkością ponad dopuszczalną na obwodnicy :D nagle auto straciło moc i nie chce jechać szybciej niż 140 km/h pedał gazu też całkiem inaczej reaguje. nawet po wyłączeniu i włączeniu zapłonu dalej to samo .... miał już ktoś z was podobny przypadek ??

Opublikowano

Ja miałem podobnie, nie w X5 a w e60. Szukałem na forum i ogólnie problem dotyczy turbin, jakieś wężyki podciśnienia lub jakieś zaworki sterowania turbina. Ja w to nie wnikałem dogłębnie gdyż u mnie problem pojawiał się raz do roku i ginął po wyłączeniu silnika.

Wpisz w wyszukiwarce "przeładowywanie turbo" powinno coś na temat wyskoczyć.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Misiek problem zdiagnozowany :) wyskoczył błąd 41A2 Nastawnik ciśnienia ładowania. sprawdzali parametry turbin pierwsza w ogóle nie kręci od poniedziałku zaczynają usuwać usterkę.

Nie wiem tylko czy to przypadkiem nie jest spowodowane tym ze mam wymontowany DPF i wgrane inne mapy w kompa.

Opublikowano

Brak DPF-u to raczej nie, przy chip tuningu problem jest taki ze DPF się szybciej przypcha ale Ty go już przecież nie masz.

Natomiast chip tuning na pewno ma wpływ na turbiny i ciśnienia doładowania, ale naprawiaj i dalej ciesz się zwiększoną mocą. Ja tez planuje swoja dlubnac.

Możesz napisać gdzie robiłeś chip tuning?

Opublikowano
  • Autor
misiek ten ala chip tuning robiłem w Sopocie u Damiana podczas demontażu DPF zaproponował mi że wgra mi mapy od mocniejszej wersji Xa po tym zabiegu autko zbiera się oooooowiele szybciej :D teraz mam w teorii 321 KM albo 340 KM (już nie pamiętam) i aż 670 Nm albo 680 Nm nie pamiętam jaką mape mi wgrał  naprawde czuć że jest poprawa widać nawet w spalaniu
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam kolegów ponownie :)

Długo się nie nacieszyłem wymianą sterownika turbiny dziś znowu pojawiła się utrata mocy :( taka sama sytuacja jak poprzednio max prędkość 140 czy możliwe jest ze porostu turbina już zaniemogla ?? Przebieg ponad 230 tys..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Auto dalej w serwisie turbina po regeneracji a on dalej odcina :( już brak pomysłów
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymien wszystkie trxy elektrozawory to raz

Wymien je na nowe nie uzywkinlub czyszzcone lub regenerowane to dwa

Opublikowano
A te mapy masz wgrane z pomiarem na hamowni, czy tak bez pomiarów bo się da. Ja bym spróbował wrócić do fabrycznych parametrów i wtedy sprawdzić czy jest taki sam objaw. Może masz trochę przewalone z nastawami. Wgrywanie map z mocniejszej wersji bez pomiarów na hamowni w jakiej kondycji jest nasz silnik, to trochę właśnie jest ryzyko, że coś potem może być nie tak. Zawsze przy pomiarze na hamowni zostawia się jakąś granicę tolerancji.
Opublikowano
  • Autor

Witam

Panowie wszystko wróciło do normy znowu cieszę się z ponad przeciętnej mocy :D przyczyną był pęknięty wąż podciśnienia

Opublikowano
  • Autor
Temat do zamknięcia