Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

pojawiła mi się żółta kontrolka silnika (CC-ID 29), po podłączeniu INPY wyskoczyły takie błędy:

425D Accelerator Pedal Potentiometer Plausibility

4C2F P3047 Ansteuerung Starterrelais 2 Kurzschluss nach Plus

4C2E P3046 Starterrelais 1 elektr.Fehler im Stromkreis(Relais klebt/schaltet nicht)

4C29 P3041 Datenbus-Antrieb unplausible Motortemperaturbotschaft vom Kombi

Kupiłem na allegro używane pedał gazu i wymieniłem go - błędy zniknęły. Jednak mam wrażenie jakby samochód wolniej przyspieszał, niż przed awarią pedała. Czy po wymianie trzeba go kalibrować, adaptować czy coś w tym rodzaju?

pzdr.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Dorzucam się do pytania: Czy pedał gazu po wymianie (używka oryginał, kod części dedykowany - jeden z kilku zamiennych numerów z realOEM) trzeba jakoś kodować?
Opublikowano

W 750i robi sie to tak :

cytuje

"Panowie, wspólnymi siłami z teściem i z moim kolega zainstalowaliśmy DIS,a. Bez problemu udało się zaadaptować pedał gazu. W dis'ie wchodzimy w coding, wybieramy model, silnik itd, przechodzimy do sterownika EML. W podmenu znajdujemy opcję dotyczącą "recodingu" i postępujemy zgodnie z opisem. Włączamy adaptację, włączamy zapłon, czekamy 3-5sekund ze zwolnionym pedałem gazu, nastepnie wciskamy pedał w podłogę na 3-5sekund. Po tym zabiegu (jeżeli oczywiście zrobiliśmy wszystko w porządku) pojawia sie komunikat że pedał został zaadaptowany i samochód jest gotów do jazdy. Wyłączamy zapłon na 10sek. Po ponownym odpaleniu cieszymy się sprawnym pedałem gazu ;)"

MADE IN PRL
Opublikowano
No dobra dzięki za dobre chęci, ale czy w 120i jest tak samo? Szkoda, że nie napisałeś jak się to robi np. w Fordzie Mondeo hehe :roll2:
Opublikowano

Doczytaj moj cytat we fragmencie tekstu "dis,coding,model i silnik(..)"

120i jest modelem podrzednym do serii 7 wiec rozwiazania niekoniecznie musza byc takie samo choc w serii 3 wystepuja.

Akurat ford mondeo jest takim samym wadliwym autem jak niektore bmw w benzynie wiec porownanie miales trafne.

MADE IN PRL