Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z egr a mianowicie od pewnego czasu zaczelo mi kopcic na czarno dodam ze dpf jest wymontowany i gdy wypiolem wtyczke i wezyk od egr to przestolo dymic ale po przejechaniu paru kilometrow wywalilo mi CHECK dlatego wlasnie moje pytanie brzmi w ktorym miejscu moglbym zaslepic egro zebym mogl zostaic go podlonczonego i zeby mi check nie wyskakiwal?
Opublikowano
Jeśli chcesz się pozbyć EGR, musisz ograniczyć jego pracę elektronicznie. Ja zrobiłem to u siebie przy okazji usunięcia DPF i programu.
Opublikowano
A czy mozna zaslepic i programowo zmapowac ale tylko egr? Slyszalem ze ponoc trzeba robic oba dPf i egr. Zatkanie wezyka brzmi interesujaco ale ja bym w polowie nie cial a przy Egr przeciac. Zawsze mozna spowrotem podlaczyc. Czy ktos jeszcze ma przeciety i zarkany?
  • 6 lat później...
Opublikowano

Pozwolę sobie odgrzać temat. Otóż jakiś czas temu wyciąłem DPFa. Tydzień temu programowo go wyłączyłem i przy okazji wyłączyłem EGR. Magik, który mi to robił zasugerował mi usunięcie chłodniczki spalin (numer 2 na zdjęciu) bo podobno lubią "pękać do środka" i mogą bardzo niefajne rzeczy wpaść do silnika.

BApJr8Q.jpg

Jako, że EGR mam a właściwie miałem sterowany podciśnieniowo to pytanie czy taki zestaw będzie odpowiedni? Bo mi się wydaje, że tak.

I teraz rozumiem, że zgodnie z tym obrazkiem

eM8JC1I.png

usuwam EGR (3) z tą fikuśną rurką aż do chłodniczki (2), zamiast niego wstawiam ten króciec, do niego przykręcam przepustnicę (4) a z drugiej strony też usuwam tę fikuśną rurkę, zaślepiam kolektor i chłodniczkę z obu stron a podłączenie termostatu do chłodniczki i odpływ z niej zostawiam bez zmian. Tak to ma wyglądać?