Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tutaj nowy dlatego witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Od niedawna mam BMW e61 530d 3,0 l 160KW - rocznik 2004r.

Mam dwa pytania. Pierwsze odnośnie urządzenia, które znalazłem w schowku w swoim aucie. Pisze na nim SAT BMW E46. Prosiłbym o wytłumaczenie do czego to jest i czy to jest włożone fabrycznie czy ktoś dodatkowo to dołożył? Poniżej zdjęcia -->

http://www.kuba.xeko.pl/bmw1.jpg

http://www.kuba.xeko.pl/bmw2.jpg

Pytanie drugie wiąże się chyba z pierwszym. Mam w tym BMW radio chyba najbardziej podstawowe bo oferuje tylko radio + odtwarzacz audio.

Nie ma zmieniarki, mp3 ani żadnego USB dlatego chciałbym się doradzić czy istnieje możliwość doposażenia tego samochodu w coś dzięki czemu miałbym możliwość odtwarzania np. mp3 z płyty albo usb.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź.

Będę drążył temat bo jest trochę zielony w tym temacie.

Moje radio nie obsługuje Navi więc MP3 w tym wypdku się chyba nie da zrobić?

Czy ten Tuner TV można jakoś wykorzystać? Bo w interfejsie nie widzę opcji TV itp.

Opublikowano
To byłoby świetne rozwiązanie z tym, że trochę drogie. Jest jakaś inna alternatywa? Jakiś tańszy adapter/moduł?
Opublikowano

Potrzebujesz ;

1 moduł BT Mulf2 High daje bluetooth + usb

2 mikrofon

3 antenę bluetooth

4 światłowody

5 podpięcie tego wszystkiego w kostkach

6 kodowanie

Fabrycznie moduł jest w bagażniku więc wiązki musisz prowadzić przez całe auto. Trochę roboty to jest.

Jeżeli brakuje Ci przygotowania pod tel/bluetooth to koszt przerobienia będzie niewspółmiernie duży.

Opublikowano

@Apacer czy to na pewno wersja bussinesowa skoro nie ma navi?

@piotrek555 dzięki za rozpisanie tego - wydaje mi się, że rzeczywiście bez sensu to robić bo koszty będą znaczne. Nie wiem czy nie lepszy byłbym ten Dension Gateway 500.

Opublikowano

Moduł można wyczaić za 300zł. Sprawdz przewody po lewej stronie za tapicerką czy masz światłowody zielone itp. Lub w miejscu zmienniarki w schowku pasażera. Tam też można wpiąć. BT nie trzeba aktywować, jeśli zadowoli Cie samo usb (mp3 z pendriva starczą w zupełności :) ) to zakodować $6FL potem całe auto i po sprawie.

Do modułu wystarczy podpiąć + 12V , GND, oraz dwa światłowody w moście. Ja kupowałem zwykłe optyki do urządzeń rtv, w sklepie za kilka zł półtorejmetrowe. Wystarczy wtyczki ich lekko poprzycinać po bokach, a zmieszczą się do modułu, całość zalać silikonem lub klejem na gorąco, połączyć z systemem audio w aucie (jeśli brak przewodów oryginalnie, dociągnąć dwa optyki pod radio).

Takim sposobem koszt wyposażenia nie wyniesie więcej niż 350 zł, a to mniejsza kwota od Dension :8)