Skocz do zawartości

[520] E39 2.0 97' - inspekcja olejowa + ubytki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

pewnie mnie "zjedziecie" ale ..

tydzień temu sprawdzałem olej było w miare ok -

dziś zaświeciła się kontrolka inspekcji olejowej - zaglądam a tam na końcu tylko olej ..

czy to już koniec silnika? oczywiscie przejechałęm troche .. musiałem jakos dojechać .. ale kontrolka zniknęła - czy to bardzo zarzyna silnik ? wycieków żadnych nie ma więc można przypuszcać że głowica?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale inspekcja olejowa (te zielone cegiełki) pokazuje tylko że trzeba wymienić olej.

Chyba że mówisz o żółto świecącej kontrolce od ciśnienia oleju.

Jak tak, to ona świadczy tylko o niskim poziomie, nie o braku smarowania/ciśnienia oleju.

Jazda z niskim stanem na pewno nie jest zdrowa dla silnika, ale puki za szybko nie znika olej, nie dymi auto na niebieski i nie pokazuje ci kontrolki ciśnienia na czerwono to nie martwił bym się, tylko dolał olej i śmigał dalej ;)

Opublikowano

Jeżeli w ciągu tygodnia ubywa tobie oleju z poziomu ok do samego dołu bagnetu

to coś na pewno musi być olej nie wyparowuje tak o :)

No chyba ze ubytek nie jest tak tragiczny jak go opisałeś tylko bardziej podchodzi pod wersje shadowa,

Ja osobiście uważam ze powyżej 0,5 L na 1000 km to taka granica gdzie możemy robić sobie przemyślenia gdzie nam wciąga olej,

I tak jak shadow pisał tak długo jak nie spala oleju i nie ma wycieku to układu chłodzenia nie trzeba się martwic, drobnymi wyciekami z silnika tylko trzymać odpowiedni poziom oleju.