Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy wie ktoś może jak odkręcić ten dekielek - otwór rewizyjny do baku pod kanapą:

http://img29.tablica.pl/images_tablicapl/101252345_3_644x461_bmw-e39-zbiornik-paliwa-530d-520i-osobowe.jpg.

Zdjąłem kanapę. Odkręciłem dekielek z trzema śrubkami a pod nim ukazało mi się właśnie coś takiego. Dostęp do tego nie jest rewelacyjny. Starałem się całość przekręcić jak pokrywkę od słoika, ale ani drgnęło.

Czy dam radę tamtędy wyczyścić zbiornik? Chciałbym wypompować całe paliwo ze szlamem który się tam nagromadził.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odkręcisz bez problemu.

Weź sobie śrubokręt, i nieduży młotek, po obwodzie tego metalowego pierścienia masz takie ząbki, przystaw do nich śrubokręt w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara, i obstukując młotkiem powinieneś bez problemu odkręcić ten pierścień.

U mnie tez były zapieczone, i tylko ta metoda się zdała bez wyciągania baku.

Później ten dekielek wyciągasz z pompą paliwa i pływakiem.

Pompa jest mocowana do dna baku na 2 zatrzaski, umieszczone co 180stopni na jej obwodzie, wystarczy je ścisnąć i pompa wychodzi.

Podstawa pompy jest biała, także będziesz na niej widział czy jest w baku syf.

Ja do odsysania polecam odmulacz akwariowy, koszt jakieś 7pln, a naprawdę ułatwia robotę.

Przy okazji zobacz czy nie masz zasyfionego sitka pompy, w razie czego też wyczyść.

Przy składaniu, najpierw wsadź w otwór baku tą gumową uszczelkę, a później wkładaj dekiel pompy, będzie łatwiej.

A i uważaj na pływak, jest bardzo delikatny, nie możesz go pogiąć, bo będziesz miał problem ze wskazaniami paliwa.

Jak będziesz miał dużo syfu, to warto też zerknąć do drugiej(lewej) komory.