Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam nietypowy problem otóż co roku mam niedobór czynnika chłodniczego w moim BMW 530D 2008rok. Napełniane mam ok 870g czynnika chłodniczego a odzysku po 4 miesiącach około 120g , wkurza mnie to strasznie , gdzie mogą byś nieszczelności z reguły w bmw jeśli ktoś z was przerabiał ten temat . Czy macie może kogoś kto zna się na klimatyzacji i nieszczelnościach bo u mnie w Piotrkowie średnio każdy chce się podjąć . Czekam na wasze sugestie i opinie , Z góry dziękuję

POZDRAWIAM

Opublikowano

Jutro jestem umówiony na napełnienie to będę kazał wpuścić kontrast. Jeśli mam taki mały ubytek to po kilku dniach umówić się na sprawdzenie czy dłużej pojeździć z tym ????

POZDRAWIAM

Opublikowano

Teraz pogoda będzie sprzyjać by jeździć non stop z klimą. To zależy ile jeździsz. Jak kilka set tygodniowo to wystarczy dzień dwa. Jak bardzo małe odcinki to musisz pewnie z tydzień pojeździć.

Jedź do dobrego warsztatu, nawet oddalonego od Twojego miejsca zamieszkania powiedz w jakim okresie jaki był ubytek czynniki i oni doskonale będą wiedzieć ile masz jeździć z wpuszczonym kontrastem.

Później przegląd z UV i będzie wszytko jasne.

To mogą być rury, chłodnica klimatyzacji, sprężarka. Czyli tak na dobrą sprawę wszystko.

Opublikowano
Jeśli tak jak piszesz miałeś aż 870 g czynnika nabite, to nie zdziw się jak będziesz miał w kliku miejscach nieszczelności. Po prostu ktoś niezle przesadził. W kazdym samochodzie z klimatyzacją jest naklejka z informacją ile dokładnie czynnika ma się znajdować w układzie. O ile dobrze pamiętam w E60 jest ona pod maską w jej górnej częsci, z przodu. W E60 jest chyba 700g z tolerancją 30g na + lub -. Cały proces sprawdzenia klimy rozpoczyna się od odessania tego co jest w układzie, a więc czynnika R123 i oleju, który jest niezbędnny do prawidłowej pracy. Wiesz wtedy ile miałeś gramów a z ile musisz dopłaić. Następnie napełnia się układ do prawidłowych wartości wlasnie z czynnikiem UV i po kilku minutach w odpowiednich okularach sprawdzisz gdzie i czy duży, czy mniejszy jest przeciek. Miejsc takich jest wiele ale standartowo najczęsciej to oring na kompresorze. I to by była dobra informacja, zła to jesli nigdzie nie będzie śladu przecieku a jednak ubytki będą znaczące. Oznacza to parownik, do którego dojscie tylko po demontażu deski rozdzielczej. Rzadziej się to zdaża i na 90% stawiam na kompresor bo z tego co piszesz to duży wyciek. Same wyjęcie kompresora tylko z kanału i dość łatwe. Przy okazji sprawdz też te gumowe sprzęgiełko bo z racji ciąglej pracy ono też lubi się wyrabiać. Jak co to pisz, może dam radę pomóc na odległość. Powodzenia!
Opublikowano
cześć... moje e61 z 2008 roku straciło szczelność na rurce przed parownikiem, klima nie działała. Po napełnieniu azotem było słychać delikatne syczenie... z wymianą jest masę roboty ale teraz czekam na upały bez obaw. Parownik schowany jest głęboko w desce obawiam się, że kontrast może być niewidoczny. Pozdrawiam życzę szybkiej i trafnej diagnozy i skutecznej naprawy.
Opublikowano
Po demontażu filtrów przeciwpyłkowych mozna coś tam z kontrastem zobaczyć i tak jak mówisz, roboty a roboty... A! Tam nie ma azotu! Syczenie słyszysz bo jest za mało czynnika i przez zawór słychać. Własnie przy ubytkach na początku słychać delikatnie, póżniej głośniej a na końcu wcale...
Opublikowano
dzięki wam za odpowiedzi , jutro jadę na nabicie z kontrastem. będę pisał jak to się u mnie zakończy:)
Opublikowano
po tym jak stwierdziłem wraz z zaprzyjaźnionym szpecem od klimy, że jest gdzieś nieszczelność bo układ nie trzymał ciśnienia to załadował ponownie azot aby sprawdzić skąd leci i po osłuchaniu kilku newralgicznych miejsc wyszło, że syczy z okolic parownika. Masz rację mówiąc ze po zdemontowaniu filtrów i podszybia można co nieco zobaczyć. Teraz to zaczyna się ruch w temacie klim...
  • 3 lata później...