Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

BMW E36, 1.8TDS, 95km, 97', Przebieg ok.: 325tys. :/

Mam taki problem :/

Jechałem trasę Lublin-Wawa. Wracając z Wawy, jadąc spokojnie (nie katując :D, tym silnikiem nie bardzo coś da rade jechać :D). W stronę Wawy nic się nie działo, ale tak jak pisałem, wracając zaczęły się problemy :/. Wrzuciłem 4bieg i zamiast przyśpieszać, to obroty zaczęły spadać, tak samo jak i prędkość. Zredukowałem do 3biegu, ale dalej to samo, następnie 2bieg i dalej to samo, aż w końcu obroty tak spadły, ze Bunia zgasła :/ Zatrzymałem się i poczekałem z 5min, otworzyłem maskę, ale tam nic nie wyciekało, ani nie dymiło. Po tym czasie zacząłem ja odpalać, za pierwszym razem nie dało rady, ale za drugim załapała i wszystko było dobrze. Po 20km jazdy sytuacja się powtarza, tylko ze potem już nawet nie dala się odpalić. Jak próbowałem odpalić to zatrybiła na jakieś 3sek i gasła w tym czasie próbując ja przepalić, jak dawałem pedał w podłogę wchodziła na ok 4-5 obrotów i potem mając ten pedał w podłodze obroty spadały i gasła, próbowałem kilka razy i dalej to samo, po czym dałem sobie spokój. I tu moje pytanie, czy ktoś wie co to może być za przyczyna? Ktoś już się spotkał z takim czymś? Samochód mam od 1,5roku, wymieniane były filtry, olej sprawdzany, tak wiec sam nie wiem co może być nie tak ;/ Z góry dziękuje za jakieś rady, wskazówki :) Pozdrawiam :)

Opublikowano
Witaj. Przyczyn moze byc sporo. Na poczatek proponowalbym podpiac go pod kompa. Mialem podobny objaw w benzynie, po kilkiunastu kilometrach nie reagowala na pedal gazu i gasla. Przyczyna byla sonda lambda.
Opublikowano
Dzisiaj trochę popatrzyłem z ojcem i kolegą. Odpalaliśmy za pomocą Plaka, oczywiście do katalizatora. Odpaliła i chodziła w miarę normalnie, bo chodziła na 3 garach, ale potem zrobiliśmy, że zaczął chodzić ostatni gar. Pochodziła trochę, ale po jakimś czasie odpaliliśmy jeszcze raz i problem powrócił. We wtryskach niby ciśnienie było i podawało paliwo. I skoro tak się dzieję, żeby się nie męczyć zbytnio, to podłącze ją pod kompa i chyba dopiero bd można coś zacząć działać, bo tak to na marne takie grzebanie :D