Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W mojej e46 pojawil sie problem dymienia. Po postoju Nie wazne czy to 30min czy caly dzien - kilka sekund po odpaleniu samochodu pojawia sie duzo bialego/lekko blekitnego dymu. Problem ustaje po nagrzaniu silnika. Jednak problem pozostaje bo wtedy auto nawet po lekkim dodaniu gazu dymi na czarno..

Moc bez zmian, wszystkie parametry w inpa jak najbardziej poprawne. Korekta wtryskow w granicach 1.5mg/hub.

Przypuszczalem ze problem tkwi w odmie ktora zmienialem przed wystapieniem objawow ale zmienilem ja jeszcze raz niestety na taka sama "vaico" bo innej nie bylo w sklepie i dalej to samo.

Dzisiaj zaczalem sie bardziej dobierac i stwierdzilem ze:

- turbina ma maly luz "gora - dol" i zero luzu wzdluz.

-rura pomiedzy przeplywomierzem a turbo zalana olejem od wysokosci weza od odmy.

-wirnik od strony ladowania w turbinie zerzygany olejem

-egr i kolektor ssacy zalany olejem

-brak plynu w oleju i oleju w plynie

-filtr powietrza namokniety olejem

Co moze byc przyczyna kiedy ewidentnie dymienie bierze sie z odmy? Czy przedmuchy sa tak duze ze odma nie radzi? Olej to motul xclean 5w30. Czy ide w dobrym kierunku?

Opublikowano

Dodam że raczej nie jest to płyn chłodniczy bo z tego co wiem to płyn szybko się rozpyla, a ten dym długo leci. Płynu chłodniczego raczej nie ubywa, oleju jeżeli już to małe śladowe ilości.

Zapomniałem napisać że silnik to m47n 150km

Opublikowano

Czarny dym to zapewne przez namoknięty olejem filtr powietrza.

Biały dym to niestety spalany płyn.Prawdopodobnie początek uszczelki pod głowicą,na razie płyn przedostaje się w znikomych ilościach ,dlatego po rozgrzaniu nie widać tego.Po zgaszeniu motoru,ilość płynu który się przedostaje w jednej "porcji"jest większa.

Zrób test na zawartość spalin w płynie chłodniczym.

Opublikowano

A jaki kolor ma spalany olej? Dzisiaj dobrałem się po raz kolejny do odmy i wnioski to że:

-oryginalna odma ma słabszą sprężynę i jeden zwój mniej niż Vaico

-oryginalna membrana jest z wyglądu identyczna ale o wiele bardziej miękka

Po rozłupaniu pokrywek w jeden i drugiej odmie, manualnie można stwierdzić że oryginalna ugina się dużo dużo lżej niż w przypadku Vaico.

Założyłem, jak narazie dymu nie ma...

Opublikowano

Olej niebiesk kolor, plyn bialy, czarny paliwo ogolnie mieszanka niewlasciwy sklad paliwo/powietrze

Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg