Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mój problem jest chyba dość nietypowy mianowicie. Wszystkie kontrolki się zapalają czyli wszystko niby dobrze. Jadąc szybciej hamując abs się włącza. Jednak gdy jestem na śliskiej nawierzchni i mocno dodam gazu, samochód ewidentnie buksuje to kontrola trakcji raz lub dwa razy się zapali i nie ma takiego nagłego przychamowania gdzie wcześniej występowało. Żadna kontrolka w czasie jazdy się nie świeci. Co może być przyczyną ? Podobno gdy nie działa czujnik absu to i kontrola. Ale abs u mnie chodzi. Pozdrawiam
Opublikowano
A masz ASC ASC+T czy DSC? Komputer coś wykazał? sprawdź prędkości obrotowe kół w kompie. ciekawy problem ale raczej nic ci się z tym nie dzieje jeśli się włącza choć na chwilę to ok spróbuj wejść bokiem w zakręt tylko bez użycia ręcznego. oczywiście w jakimś bezpiecznym miejscu. Generalnie będzie to miało na celu sprawdzenie czy wtedy mruga i zwalnia. Dyferencjał na prostym ciągnie najczęściej na 2 koła jeśli są takie same opory na obydwóch kołach, przy krótkotrwałym nagłym ruszeniu jeśli nie ma różnicy prędkości obrotowych kół kontrola trakcji nie sczytuje tego jako poślizg. A w zakręcie jedno koło powinno dostać dużo większy opór a drugie kręcić się swobodnie :) przez co powinno cię przychamować :)
Opublikowano

Powchodziłem na zakrętach. Potem jedno koło na piasku drugie na asfalcie. Kontrolka się włącza ale nie ma takiego charakterystycznego przyhamowania samochodu. Moze mi się coś zdaje ale wcześniej chodźby na lekkim piaseczku i przyhamowywało.

Druga sprawa. Czy przy włączonej klimie mocno cieknie z parownika ? U mnie w ciągu 10 sekund plama ogromna. Pozdrawiam