Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, od jakiegoś czasu zaczęły mi szwankować czujniki cofania, aż w końcu w ogóle przestały działać(długi dźwięk po wrzuceniu wstecznego i nic więcej).

Sprawdziłem i okazało się, że jeden z czujników nie wydaje z siebie dźwięku - kupiłem więc czujnik pdc z tej aukcji - http://allegro.pl/show_item.php?item=4183662087. Dzisiaj go zamontowałem i sytuacja wygląda tak - czujnik wydaje dźwięk(rytmicznie ten sam co reszta, ale jakby ciszej o innej charakterystyce), po wrzuceniu wstecznego nie ma już dźwięku długiego informującego o uszkodzeniu czujników, ale czujniki nie reagują na przeszkodę czyt. nie działają. Próbowałem podmienić nowy czujnik z innym, z myślą, że może coś jest nie tak z kablami ale nie jest to uzależnione od kabli - wszędzie jest to samo.

Jaka może być przyczyna? Moje autko to e46 2004 touring.

Proszę o pomoc

Opublikowano
Czujnik z tego co widzę zamiennik;/ Proponowałbym poszukac używanego sprawnego ale oryginalnego. Dlatego udało się kupić czujnik nowy ori. i wszystko śmiga jak powinno..
Opublikowano
Hej, od jakiegoś czasu zaczęły mi szwankować czujniki cofania, aż w końcu w ogóle przestały działać(długi dźwięk po wrzuceniu wstecznego i nic więcej).

Miałem podobnie. Sprawdź porządnie instalacje. Ja kupiłem dwa czujniki (niby oryginalne - faktycznie okazały się chińszczyzną) zamontowałem je, mieszałem na wszystkie sposoby i nie działały. Po sprawdzeniu instalacji okazało się, że to ona winna, a moje oryginalne czujniki były ok. Sprawdziłem też chińszczyzne i obydwa były walnięte. Zanim wpędzisz się w koszty lepiej dokładnie sprawdzić instalację, i podobnie jak kolega wyżej radzę znaleźć oryginalne używki, niż kupować na allegro takie badziewie.

Pozdro

Opublikowano
No mam to samo czujniki pykają a po wrzuceniu wstecznego długi głośny dziwek tez widocznie muszę sprawdzić instalacje choć dziwne jak coś z nią było by nie tak to chyba by szwankował czujnik jakiś...
Opublikowano
Jak coś nie działa to najlepiej zwalić na nie oryginalne części i polecić wymianę na nowe oryginalne najlepiej z autoryzowanego serwisu bo na internecie to chińszczyzna... Ehh niektórzy dają się nieźle nabijać w butelkę z popularnym stwierdzeniem "BMW nie lubi zamienników" ;)
Opublikowano
dzięki wielkie za wszelką pomoc - najprostsze rozwiązanie okazało się najlepsze - zwróciłem czujnik i kupiłem używany oryginał - wszystko działa jak należy :) pozdrawiam, Wojtek
Opublikowano

Ja u siebie mam nieco inny problem. Czujniki jakby straciły czułość - zmniejszył się ich zakres działania, reagują dopiero jak już jestem bardzo blisko przeszkody.

Czasami jest tak że jak dojadę do przeszkody to przestają piszczeć ...

W INPIE zachowują się podobnie jednak nie sygnalizują błędu - raz reagują raz nie (na różnych odległościach).

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: