Skocz do zawartości

[E46] 320d spaliny w komorze silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich posiadam E46 320d M47 i mam problem ze spalinami w komorze silnika ktore przedostaja sie do srodka samochodu. Caly uklad wydechowy wraz ze zlaczem elastycznym zostal doskladnie sprawdzony pod katem wydostawania sie spralin. Jedyny punkt w ktorym jest odymione to miejsce gdzie znajduje sie baczek od turbo sprezarki. Gosc od wydechow powiedzial ze jest gdzies nieszczelnosc przy turbinie i tamtedy spaliny wydostaja sie na zewnatrz. Moze mi ktos z was doradzic w jaki sposob lub gdzie dokladnie szukac nieszczelnosci ?

Na ponizszym schemacie jest turbo ale nie wiem w ktorym miejscu szukac nieszczelnosci

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c757dcdf0da59ccb.html

Poki co rozebralem gorne oslony z silnika jednak obudowa filtra powietrza zaslania mi turbo i nie widac gdzie dokladnie jest nieszczelnosc. Moze ktos z was przerabila juz taki temat i cos doradzi bo nie wiem czy mam sie szykowac do sciagania kolektora i turbiny.

Dodam jeszcze ze rura 4 dochodzaca do turbiny ma spory luz ale jest to wina zuzytego pierscienia nr7 jednak to chyba nie jest wina wydostawania sie spalin bo tam zasysa powietrze.

Opublikowano

A powiedz, masz tak, że podczas jazdy jest OK, a spalinami zaczyna śmierdzieć po zatrzymaniu się, jak auto chwilkę popracuje na jałowym biegu?

Bo jeśli tak, to możliwe, że to nie problem wydechu, a problem odparowującej ropy - u mnie miałem podobnie, też przetrzepałem cały wydech, wymieniłem złącze elastyczne, poprawiałem mocowanie kołnierza wydechu do turbo, podejrzewałem samo turbo, że gdzieś się rozszczelnił korpus. A okazało się, że miałem minimalny wyciek z króćców przelewowych na dwóch wtryskiwaczach - nie było to prawie widoczne po zgaszeniu auta, bo ropy szło naprawdę minimalnie i odparowywała prawie bez śladu, a smród w aucie był nie do zniesienia.

Także może sprawdź układ zasilania w paliwo.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
sprawdz dokrecenie dpf do turbo, czasem sie lubi luzowac, zwlaszcza jak bylo wymieniane, kolektor tez oczywiscie.

auto jest z 2001 bez depfu. Dojscie do kolektora jest przez filtr powietrza ?? przez zaslepki tak ??

A powiedz, masz tak, że podczas jazdy jest OK, a spalinami zaczyna śmierdzieć po zatrzymaniu się, jak auto chwilkę popracuje na jałowym biegu?

jak stoje na postoju to smierdzi spalinami. Ale u mnie jest odymione w okolicach baczka od turbo i czasami mozna zauwazyc lekki dymek unoszocy sie wlasnie z tego miejsca. Powiedzcie mi czy jest opcja aby przez baczek od turbiny wydostawaly sie spaliny ?? jest on jakos uszczelniony ? jak wchodzi do turba ?

poprawiałem mocowanie kołnierza wydechu do turbo,

w ktorym miejscu sie to znajduje ? mozesz mi pokazac na schemacie ktory wstawilem wyzej.

Opublikowano

Ja przerabiałem podobny temat. Powiedz mi tylko czym jest "baczek" od turbo? Mówisz o tej plastikowej puszce z dwoma przewodami podciśnienia po obu stronach? Jeżeli tak to zupełnie zły trop, tam nie ma spalin.

W moim przypadku winna była sama turbina - pęknięty korpus przy flanszy mocowania katalozatora. Niestety, od góry niewiele zobaczysz. Musisz zdjąć osłony silnika (plastikową i metalową) od dołu i sprawdzić połączenie turbiny i katalizatora, jeżeli jest ok, to odpal auto i włóż rękę w okolice turbiny, powinieneś poczuć gdzie leci ciepłe powietrze. Najlepiej robić to gdy silnik jest całkiem zimny.

Tu masz kołnierz katalizatora przy turbo (strzałka po lewej)

http://img338.imageshack.us/img338/6286/189o.png

Moja turbina pęknięta była w okolicy tego połączenia.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
też mam podobny problem i tu moje pytanie czy na połączeniu turbo i dpf jest jeszcze jakaś uszczelka, bo na śrubie do skręcenia obejmy mam okopcenie i chyba tędy wydostają się spaliny?