Skocz do zawartości

[E46] 320td - Samoczynne włączanie ogrzewania tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, miał ktoś z was taki przypadek, że ogrzewanie tylnej szyby uruchamiało się samo przy dodatnich temperaturach? Zaobserwowałem coś takiego u siebie a wskazania temperatury są prawidłowe więc zakładam, że czujnik nie zwariował - więc nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Kupię komplet felg styling 270
Opublikowano

To Ci się pojawiło tak niespodziewanie czy było tak od zawsze ?

Ktoś mógł zmieniać temperaturę załączania sie ogrzewania, mógł ustawić sobie np, żeby włączało się poniżej 10 stopni chociaż nie wiem co miałoby to na celu. Fabrycznie ogrzewanie załącza się poniżej 3 stopni ale jak powiedziałem wyżej ktoś mógł to sobie zmienić

Opublikowano
Problem pojawił się z nadejściem wiosny, a wcześniej włączało się poniżej 3 st. C.
Opublikowano
Powiedz mi w takim razie czy ogrzewanie załącza się zawsze bez wyjątków gdy jest ciepło, czy czasami zdarza się, że się nie załączy ?
Opublikowano
Bardzo rzadko zdarza mu się nie włączyć, przy czym nie włącza się ono od razu po odpaleniu auta a dopiero po jakiejś chwili.
Opublikowano
Pytałeś czy włącza się za każdym razem - masz jakiś pomysł w związku z tym?
Opublikowano

Miałem 2 tygodnie temu taki problem, włączało mi się ogrzewanie szyby zawsze po odpaleniu samochodu, jednocześnie z tym nie działał mi wyświetlacz OBC, okazało się, że miałem spalony bezpiecznik odpowiadający za liczniki, po wymianie bezpiecznika problem został rozwiązany.

Możesz sprawdzić bezpieczniki choć na 90% to nie jest przyczyną, tak mi się wydaje.

Ale jest jedna rzecz jaką możesz sprawdzić, wejdź w funkcje OBC test 19 odblokuj komputer, a później wejdź w test bodajże 6.0 i sprawdź jaką wartość na komputerze pokazuje jako temperaturę zewnętrzną. Jest takie coś jak "wartość mierzona" i "wartość wyświetlana" być może tu jest jakaś rozbieżność.

Opublikowano

Sprawdzę to, dzięki.

Edit. Sprawdziłem, i przy wyświetlanej w OBC temperaturze 13,5 st. C w teście 7.1 mam wartość ok 150 ale zakładam, że tak jak przy innych testach tu też nie ma przecinka czyli ok. 15 st. C - dalej jestem w kropce. Spróbuję jeszcze podpiąć się INPĄ i zobaczę czy nie ma żadnych błedów w instrument cluster itd.