Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie!! (z racji tego, że to mój pierwszy post na forum) :)

Od piątku jestem posiadaczem E90 320D 163KM,

jak głupi zaufałem sprzedającemu że czerwona kontrolka serwisu to nie skasowany przegląd olejowy... (wiem wiem.... DEBIL...)

Przekopałem forum jak umiałem i informacji o takim przypadku nie znalazłem.

Na zegarach widzę czerwony podnośnik i pomarańczowy trójkąt z wykrzyknikiem.

Nie mam dodatkowych kontrolek z tą "czerwoną serwisową" (auto na podnośniku), więc nie są to hamulce ani poziomy płynów.

Kiedy wchodzę w CheckControl mam pusty ekranik i pojedyncze mrugnięcie czerwonego podnośnika.

Czy są sytuacje kiedy CC nie pokazuje informacji o błędzie?

Co może być powodem takiego zachowania komputera?

Bardzo proszę o pomoc...

Opublikowano

O ile dobrze kojarzę to jest to kontrolka od przeglądu ogólnego auta, od oleju jest inna kontrolka.

Należy z poziomy ukrytego menu ( poszukaj na forum ) skasować serwis dla tej kontrolki.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano

Masz i driva i navi :shock:

Warto też podać przynajmniej rocznik bo po mocy masz z krajów Beneluksu.

Na forum masz instrukcje obsługi po polsku ściągnąć i przeczytać radzę.

Masz najprawdopodobniej niewpisana date nastepnego przegladu okresowego bo takową nalezy wpisac samemu.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Nie mam NAVI, rocznik 2006.

Wszystkie przeglądy są poustawiane ok (jeśli mówimy o menu wywoływanym z dłuższego przytrzymania resetu przebiegu dziennego).

Jedyne czego nie mogę przestawić to DPF jest na 190 000 a mam 188 600.

Myślicie że to może być powodem?

Nie mogę zmienić przebiegu dla DPFa z poziomu CC...

Instrukcję oczywiście czytałem ale w niej jest napisane że powinien być komunikat wraz z kontrolką a u mnie go nie ma...

Opublikowano
Przy dpf pokazuje ci teoretyczną ilość kilometrów, jakie pozostały do przejechania do czasu zapchania filtra, czyli im masz tam większą wartość, tym lepiej. Komputer to sam oblicza i nie masz na to wpływu. Inna sprawa to te twoje 190 tys. wygląda jak fabrycznie nowy filtr, w co raczej wątpię. Nie wiem jak pokazuje komputer po jakichś sztucznych zabiegach typu wypalanie, czy chemiczne oczyszczanie. Najlepiej zrobisz podpinając komputer, to wszystko posprawdzasz.
Opublikowano
Ja zresetowałem dpf normalnie resetem bez kompa i pokazuje 200kkm, czyli liczy od początku.

-------------------

Artur

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!!

Problemem okazał się błąd zwarcia w lampie.

Podgrałem toolsetem nową konfigurację do sterownika FRM i błąd zniknął.

Gdyby coś to w tym wątku jest procedura:

viewtopic.php?f=70&t=188492