Skocz do zawartości

[e39] Klimatronik nie chodzi w trybie auto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

e39 520 i 1997r.

Do czasu obecnej wiosny klima działała mi następująco: auto nagrzane od słońca wchodzę uruchamiam silnik klima ustawiona na 21 stopni i na tryb auto zaskakuje i na pełnych obrotach schładza kabinę do zadanej temp. po czym pracuje w trybie auto utrzymując zadaną temp.

Od niedawna działa tak, że auto nagrzane ustawienia jak wyżej klima zaskakuje i kilka sekund idzie na wysokich obrotach po czym przechodzi w wolny tryb wentylatora auto nie zostaje schłodzone wewnątrz jak zjadę ustawieniami temp. do 16 stopni to trochę przyspiesza ale i tak nie jest to praca prawidłowa. Sprawdzałem termometrem i na manualu jak załączę klime przy temp. zadanej 21 stopni po 3 sekundach z kratek leci powietrze poniżej 10 stopni, klima nabita i szczelna.

Obstawiam jeża albo on chyba odpowiada za pracę wentylatora ale zastanawiam się także nad panelem klimatronika bo w nim jest chyba czujnik temp. wewnętrznej. Zaznaczę , że elektrozaworki wydają się pracować prawidłowo bo jak zmniejszam lub zwiększam temp. to słychać ich pracę i różnica w powietrzu jakie leci z kratek też jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od wyczyszczenia czujnika temperatury w panelu, on robi dużą zwłokę w działaniu jak jest zawalony kurzem.
Opublikowano
Mała poprawka po kilku testach elektrozaworek po stronie pasażera nie daje znaku życia po stronie kierowcy jest prawidłowa reakcja na zmianę temp. zadanej a po stronie pasażera czy dam 16 stopni czy 30 nie ma reakcji.
Opublikowano
Kurcze im więcej o tym czytam to wydaje mi się, że to nie elektrozaworek tylko silniczek odpowiedzialny za sterowanie klapami w nagrzewnicy.
Opublikowano

U mnie jest tak:

Temp ustawione na 20stopni. Rano zimno auro sie rozgrzewa zaczyna wiać automatycznie , ale tylko do połowy.

Jeżeli ręcznie dam nawiew np. na połowę to po lekkim zagrzaniu się silnika idzie prędkość nawiewu na max.

A jeżeli jest auto w środku mocno rozgrzane i włącze auto nie ma żadnej reakcji nie schładza kabiny.

Gdzie szukać?

Z góry dzięki za pomoc

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż