Skocz do zawartości

[E38] - Przygotowanie do zakupu

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam Szanowne Grono!!

Otóż zachorowałem strasznie na E38.... i chciałbym się dobrze zorientować zanim pojadę oglądać konkretne egzemplarze.

Obecnie posiadam E39 touring w silniku 3.0 d (530dA) z auta jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek czas pójść krok dalej.

Poprzednie auto E39 przed liftowa w sedanie - ten sam silnik 3.0d

Obecnie auto pali w mieście ok 11-13 l/100km trasa przy normalnej jeździe 6,5-7 l.

koszty tego rzędu są dla mnie akceptowalne i mówię otwarcie, że nie chciałbym wydawać miesięcznie ok 1000zl na paliwo, 500- 600zl jest jeszcze ok.

Miesięcznie robię ok 900 - 1000km. Głównie po mieście jakieś 85% i raz na dwa tygodnie trasa 200km. Rocznie nie przekraczam 14 - 15 000 km.

Przechodząc do meritum, zastanawiam się poważnie nad zakupem E38 w silniku benzynowym i nad założeniem konkretnej instalacji Gazowej.

Czytając forum i znając silnik M57 dość dobrze, uważam że może mu brakować "powera" przy masie i gabarytach E38.

Nie interesuje mnie palenie kapcia na każdych światłach ani wyścigi na 1/4 ale lubię mieć zapas mocy przy wyprzedzaniu aut z prędkością powyżej 100km/h

Poważnie myślę o silniku 4.4 czyli 740i.

Wygląda na to że jest to odpowiedni stosunek gabarytów do mocy, moment obrotowy jest zbliżony do M57 więc powinien być satysfakcjonujący.

Mam 2 latka i niedługo niemowlaka na pokładzie, więc nie zależy mi na ekstremalnych osiągach

Czytałem sporo że po 1998 wprowadzone zostały VANOSY, czy faktycznie są tak problemowe ?

Zdaję sobie sprawę że nie kupię idealnej e38 i z pewnością będę przygotowany na pakiet startowy.

Będę bardzo wdzięczny za informację typu:

1. Czy 740i to nie będzie przesada. Jak radzą sobie inne silniki w tym modelu?

2. Co do wymiany na początek ? przewody wysokiego napięcia, świece, ….?

3. Może nie powinienem pytać, ale jakie realne spalanie ? 20l gazu? 30?

4. Czy faktycznie unikać silników po 98? Jeśli nie to ile kosztuje wymiana VANOSÓW

5. Różnica między E39 a E38… czy jest taka sama jak Między E46 a E39 ;) Jeśli tak to decyzja jest dla mnie prosta

6. Komfort – czy e38 jest dużo bardziej komfortowe od e39.

7. Ogólne wrażenia, bo słyszałem i czytałem że kto kupi E38 raczej nie rozstaje się z nią szybko.

8. Czy jechać do Niemiec po furę ? Poprzednią e39 kupiłem w Niemczech i byłem bardzo zadowolony pomimo iż miała przy zakupie 260 000

9. Jak 740i znosi gaz? Myślałem o zakupie auta bez instalacji gazowej, i założeniu w profesjonalnym zakładzie odpowiedniej instalacji. 5000 – 6000 zl powinno starczyć. Na pewno nie mam zamiaru na tym oszczędzać.

Ok. To na początek tyle.

Z góry wielkie dzięki za komentarze.

Pozdrawiam

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

1. Czy 740i to nie będzie przesada. Jak radzą sobie inne silniki w tym modelu?

Przesada? Moim zdaniem to niezbędne minimum przy tych gabarytach i wadze auta. 728i, 730i/d - to są niestety muły, 735i się nie opłaca ze względu na identyczne spalanie jak 740i. Tylko 740 i 750.

2. Co do wymiany na początek ? przewody wysokiego napięcia, świece, ….?

Filtry, świece, oleje w silniku, skrzyni, moście, ew nabicie klimy - na początek wystarczy.

3. Może nie powinienem pytać, ale jakie realne spalanie ? 20l gazu? 30?

Po mieście licz minimum 18 benzyny / 21 gazu przy 4 litrowym silniku ale jest to minimum, 3/4 zależy od stylu jazdy, 1/4 od stanu auta. W trasie pewnie coś koło 10 benzyny / 12 gazu

4. Czy faktycznie unikać silników po 98? Jeśli nie to ile kosztuje wymiana VANOSÓW

Vanosy są problematyczne w naprawie bo mało który warsztat posiada narzędzia do ich naprawy.

5. Różnica między E39 a E38… czy jest taka sama jak Między E46 a E39 ;) Jeśli tak to decyzja jest dla mnie prosta

Dużo jest wspólnych części pomiędzy E38 a E39

6. Komfort – czy e38 jest dużo bardziej komfortowe od e39.

Jechałem tylko 525tds i swoim obecnym 750i no i muszę powiedzieć, że niebo a ziemia, pomimo niskoprofilowych opon, które mam, różnica jest duża, przede wszystkim w wyciszeniu wnętrza, w środku przy niskich obrotach jest błoga cisza i czuję, jakbym jechał elektrycznym autem, nie wiem jak w V8 ale taka jest kultura pracy i wyciszenie wnętrza w V12.

7. Ogólne wrażenia, bo słyszałem i czytałem że kto kupi E38 raczej nie rozstaje się z nią szybko.

Wsiądziesz, przejedziesz się, zostaniesz :)

8. Czy jechać do Niemiec po furę ? Poprzednią e39 kupiłem w Niemczech i byłem bardzo zadowolony pomimo iż miała przy zakupie 260 000

Ja bym szukał w Szwajcarii albo w Austrii, większa szansa na znalezienie dobrego egzemplarza - Niemcy już się wyczerpały.

9. Jak 740i znosi gaz? Myślałem o zakupie auta bez instalacji gazowej, i założeniu w profesjonalnym zakładzie odpowiedniej instalacji. 5000 – 6000 zl powinno starczyć. Na pewno nie mam zamiaru na tym oszczędzać.

Na to pytanie niestety nie odpowiem bo nigdy nie gazowałem aut.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za info. 750 to juz wogole kultura:-). Ale nie na codzienne dojazdy raczej:)

W sumie dość często bywam w Szwajcarii ... Może warto będzie tam poszukać.

Problemy z Vanosami... Tego właśnie sie obawiam, ze nie będzie gdzie zrobić

Poza serwisem.

A jak wyglada temat cła ze Szwajcarii? Orientuje sie ktoś.

Czekam na dalsze opinie

Dzięki

Opublikowano

Vanosy robi kilka firm z tym problemu nie będzie.

Np klinika bmw to robi. Jak masz blisko można pojechać.

Te silniki dobrze znoszą gaz. Powinno się zakładać na 2 reduktorach i na reszcie dobrych podzespołach gdzie na forum Ci powiedzą w dziale paliwa alternatywne albo lpg forum.

Instalka pewnie będzie kosztowała ok 4-5tys.

Opublikowano

Co wyście tak się czepili tych 728 że za słabe !! :) 8,5s 0-100 to jest wolne auto ? :) Spokojnie oblatuję tym większość aut poruszających się na naszych drogach :)

A spalanie tej wersji jest po prostu ŚMIESZNE jak na takie duże auto. Wącha paliwo :cool2:

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadzam się że 2.8i to bardzo dobry silnik i świetnie z tego co słyszałem znosi Gaz.

To również z pewnością kwestia przyzwyczjeń.

Jeśli chodzi o moc auta to wg mnie działa tylko w jedną stronę... zazwyczaj chcemy więcej.

Więc przesiadka z 530dA po Chipie na 728i z pewnością nie zrobi na mnie pozytywnego wrażenia.

znalazłem takie cudeńko... i zastanawiam się co o tym myśleć...

http://otomoto.pl/bmw-740-4-4-bdb-stan-C32694833.html

Wygląda ok, silnik bez vanosów, jest gaz...jeśli faktycznie byłyby faktury na główne naprawy... kto wie.

mam ok 350 km... oglądał ktoś może to autko ?

wiecie coś więcej ?

Opublikowano

Cena dotyczy zakupu auta na 16 calowych aluminiowych felgach,za dopłata mozliwosc kupna samochodu z oryginalnymi 19 calowymi felgami z oponami pirelli rosso zero ze zdjęc.

Moim zdaniem cena byłaby ok ale razem z tymi 19", na 16" to trochę za dużo za nią chce... :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadzam się z tym.

Tak naprawdę jak będzie kasa na stole rozmowa może trochę inaczej wyglądać.

Kółka to już kosmetyka.

eeehh....mam sprawne auto... to zawsze sobie coś w tej głowie ubzduram....ale te e38 baardzo mi się podobają....i jazda tym to musi być przyjemność...

Opublikowano
Zgadza się, kosmetyka ale jednak dość mocno potrafią wpłynąć na cenę auta. Na myśli mam to, że kółka to dobry pretekst, by podnieść cenę na zdjęciu a potem próbować sprzedać bez nich.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tu się również zgadzam.

;)

Dzięki za opinie i zainteresowanie tematem...